Неприятна новина за феновете на Англия долетя от лагера на националите в навечерието на финала с Италия. Двубоят на ст. „Уембли“ е днес от 22,00 часа.

На откритата тренировка преди сблъсъка за трофея на европейското първенството медиите установиха липсата на Фил Фодън. От щаба на селекционера Гарет Саутгейт обясниха, че младият халф е с лека травма и е освободен от заниманието от предпазни съображения. Не бе уточнено обаче дали той ще бъде на разположение за мача.

Другата лоша вест за „трите лъва“ бе съобщена от УЕФА. Дисциплинарната комисия на централата глоби Футболната асоциация на Англия с 30 000 евро. Санкцията е заради поведението на феновете на полуфинала с Дания, спечелен с 2:1 след продължения.

Запалянковците се държаха отвратително, като освиркаха бурно химна на съперника, използваха пиротехника, а за капак някой от тях освети с лазер лицето на вратаря Каспер Шмайхел при изпълнението на дузпата от Хари Кейн, с която Англия спечели.

Около милион летящи мравки пък могат да нападнат стадион „Уембли“ по време на финала. Според британските медии рояци от насекомите са засечени на радарни изображения, публикувани от метеорологичната служба. Причината за значителното им присъствие е, че се намират в размножителен период, обясниха учени.

Иначе и в двата лагера цари оптимизъм относно крайния изход на двубоя.

„Това, че финалът ще се състои на „Уембли“, прави събитието още по-значимо. Нашите фенове ще пеят и ще ни поддържат. Атмосферата ще е незабравима. Италия е прекрасен отбор. Имат много опит, индивидуално силни играчи и най-важното – сплотен колектив".

"Ще бъде тежка битка, но ние знаем, че отборът ни има сили да победи. Трябва да влезем в мача с настроението, с което подхождахме към останалите двубои. А то е, че сме способни да спечелим“, заяви лидерът и голмайстор на Англия Хари Кейн.

„Отдавна мечтата ни е да стигнем финал. Носим я със себе си три години. Треньорът постоянно ни я набиваше в главите, докато тя не стана реалност. След всеки мач Манчини ни казваше: „Още един сантиметър напред“, и остана да преодолеем последния“, сподели капитанът на Италия Джорджо Киелини.

Той и съотборниците му ще имат подкрепата и на президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Сърцето на президента е със „скуадра адзура“ и в неделя ще подкрепя Италия“, каза говорителят на ЕК Ерик Мамер.