Англия захвърли в коша купищата неуспешни представяния на полуфинали и след като победи Дания с 2:1 след продължения, за пръв път в своята история „трите лъва“ стигнаха до последния мач на еврофинали. Англия има колекция от разочарования, може би най-голямата в Европа. Срещу „червения динамит“ отборът на Гарет Саутгейт се нуждаеше от всичко, за да не сложи още една позорна картина в своя музей на ужасите – спорното падане на Стърлинг, битата сякаш цяла вечност дузпа от Хари Кейн... Но заплахата все още е жива за англичаните.

Защото утре те се изправят срещу Италия на финала в дома си, в храма си, на своето свещено място: „Уембли“. За да погребат всичките си призраци наведнъж след 55 години кошмари, Саутгейт и момчетата му трябва да преодолеят синдрома на домакина. Само три пъти страната, която е била домакин на европейско, е била шампион. Последният път беше преди 37 години: Франция през 1984 г . Другите са черно-бели: Испания през 1964 г. и Италия, четири по-късно.

Две бомби

Само в два други случая организаторът стигна до финала. Те са от модерната епоха и завършиха с монументална изненада. През 2004 г. Лисабон се готвеше да отпразнува първата голяма титла на Португалия. Това беше екипът на Фиго, Деко, Карвальо, Руи Коща и младеж на име Кристияно Роналдо. Съперникът, Гърция, толкова изненадваща, колкото и перфектна жертва. Главата на Харистеас обаче унищожи португалските планове. Преди пет години, на 10 юли 2016 г., Париж се готвеше да излезе на улицата, особено когато Кристияно Роналдо беше контузен от Димитри Пайе веднага след началото на финала. Но Португалия даде нечувана битка на „петлите“, преди на сцената на излезе третокласния актьор Едер, който заглуши „Сен Дени“ и зарадва португалския народ 12 години след черната му нощ срещу Гърция.

„Мараканасо“

На Мондиалите сценарият не е много различен. Последният шампион у дома също беше Франция, през 1998 г. У дома Уругвай (1930), Италия (1938), Англия (1966) и Германия (1974) също спечелиха своите световни купи - 6 от 21. Бразилия през 1950 г., с известния „Мараканасо“, и Швеция (1958), срещу Бразилия на Пеле, завинаги остават в историята като негативни примери.

90 000 на „Уембли“?

Правителството на Борис Джонсън, който отпразнува класирането на Англия от ложите на „Уембли“, не изключва вдигането от 60 000 на 90 000 зрители за финала с Италия. Това изисква одобренията от учени, местни власти и британската служба за обществено здраве. Ако е така, „Уембли“ ще бъде пълен, както на 26 юни 1996 г. Тогава Англия остана без финал, когато Саутагейт, техният настоящ селекционер, пропусна решителната дузпа срещу Германия.

Материал на "Монитор"