Почти две години след като цяла Англия посочи с пръст България като една ли не най-расистката държава в света, Острова потъна в срам. Сега англичаните тръгват на бой последен срещу расовата дискриминация, съобщава вестник "Труд".

Финалът на Евро 2020 доказа едно – много английски фенове са побойници и расисти. Футболната асоциация предложи подкрепа към изпусналите дузпи Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Бокайо Сака, призовавайки ги да заведат дела срещу акаунтите на запалянковци, които ги обиждаха на расистка основа в социалните мрежи.

УЕФА вече започна разследване срещу Англия по няколко точки. Освен расистки обиди в графата е нахлуването на фенове без билети на „Уембли“, хвърляне на предмети към терена и освиркване на италианския химн. Скандалите поставиха под голяма въпросителна съвместната кандидатура на Великобритания и Ейре за Мондиал 2030. ФИФА трябва да вземе решение за турнира през 2024-а. Александър Чеферин, президентът на УЕФА, предпочита да има само една кандидатура от Европа и тя да е на Испания и Португалия.

Бащата на Хари Магуайър, един от най-добрите на Евро 2020, е с две счупени ребра от „Уембли“. 55-годишният мъж стана невинна жертва при нахлуването на фенове без билети.

Поведението на английските фенове ще бъде поставено под специално наблюдение през септември, когато отборът на Гарет Саутгейт ще играе като гост на Унгария и Полша в световни квалификации. Тогава би трябвало запалянковците да могат да пътуват. А феновете в Унгария и Полша се славят като едни от най-известните хулигани, които могат да предизвикат боеве.

Изпуснатата дузпа на Рашфорд пък може да е последният му удар по топката в официален мач до октомври. По време на турнира нападателят на „Манчестър Юнайтед“ е играл с болки в рамото. Два дни след злополучния финал скенерът показа, че е необходима операция. А възстановяването е няколко месеца. Лекарят, който трябва да направи интервенцията, е в отпуск до края на юли.

Джейдън Санчо пък премина медицински тестове в „Юнайтед“ и ще премине на „Олд Трафорд“ от „Борусия“ (Дортмунд).