Бившият селекционер на българския национален отбор по футбол Лотар Матеус обяви, че англичаните заслужават съдбата си. Германският специалист заяви, че отпадането с дузпи на финала на Евро 2020 е оправдано възмездие заради поведението на привържениците на "Трите лъва". 

„Английските фенове бяха много враждебно настроени към малко момиченце с фланелката на Германия. Те освиркваха химните на останалите страни. Вратарят на Дания Каспер Шмайхел беше заслепен с лазер по време на дузпа, след като Рахим Стърлинг се „гмурна“ за дузпа, за да влязат на полуфиналите“, написа Лотар Матеус в колонката си за немския вестник Bild . 

"Добавете към това и обидите на расистка основа към собствените си играчи след финала. Уважаеми англичани, това беше неспортсменско поведение, което не познавахме от вас и никога не искаме да виждаме повече“, категоричен бе немският треньор.

„Съжалявам за футболистите на Англия, но вие заслужавате да страдате, след като финалът беше загубен след изпълнение на дузпи“, добави още цитираният от "Труд" Лотар Матеус.

Феновете на „трите лъва“ бяха широко критикувани за редица действия, сред тях освирквания и обиди. Дузпата, отсъдена на Рахийм Стърлинг срещу Дания, също събуди много дискусии.

От УЕФА наложиха и глоба на Футболната асоциация на Англия, заради лазера в очите на вратаря Каспер Шмайхел по време на наказателния удар, изпълнен от Хари Кейн.