Историята винаги е мощно оръжие при определянето на победителя на европейското първество. Би Би Си и Фил Доукс направиха един доста интересен анализ в опит да се определи крайният победител, пише "24 часа". Ето и логиката, която се базира на досегашните първенства.

1. Автоматична квалификация

Най-елементарният критерий. След въвеждането на плейофите през 1996 година нито един отбор не се е спечелил титлата, след като е минал през тях. Бърз изход за Шотландия, Словакия, Унгария и Северна Македония.

2. Да си първи в квалификационната група

Турнирът през 1996 година бе първият с 16 отбора, вместо 8. Така се класираха първите два отбора от всяка квалификационна група. И от този момент нататък никога титлата не е печелена от тим, който е завършвал втори в групата. Така остават 10-те победители от кампанията, като това води до няколко доста сериозни жертви. Като например носителят на трофея Португалия. Остават само Белгия, Хърватия, Англия, Франция, Германия, Италия, Полша, Португалия, Испания, Швейцария и Украйна.

3. Да не си домакин

В последните 10 първенства, домакинът има само една титла. И това е Франция през далечната 1984 година. С 12 града през тази година, този критерий намалява сериозно претендентите. Остават Белгия, Хърватия, Франция, Полша, Швейцария и Украйна.

4. Играли са предишен финал

Пет от последните шест шампиона са играли поне един финал преди това. Единственото изключение е Гърция през 2004 година, като това си остава една от големите сензации в историята. Преди това шансовете на гърците бяха оценявани със 150 към 1. Така остават само Франция и Белгия.

5. Брой играчи в Шампионската лига

Последен критерий, който трябва да определи шампиона. Последните 10 големи първенства са печелени от отбор, който е в първата петица по брой титуляри в Шампионската лига в предходния сезон. Например на предното европейско Португалия имаше 27 титуляри или бе пета по брой. На последното световно Франция има 49 титуляри в Шампионската лига през сезон 2017-2018 година, като по този показател е трета от всички отбори.

От Gracenote изчислиха, че в последното издание на клубния турнир първите пет отбора по титуляри са Франция - 63, Бразилия - 58, Испания - 51, Германия - 38 и Украйна - 32. Белгия е на 12-о място с 18. Така по малко ненаучен метод може да се твърди, че фаворитът на европейското Франция би трябвало да
спечели титлата на 11 юли.

Снимка: БГНЕС