Испания победи по категоричен начин Грузия с 4:0 в мач от световните квалификации за Катар 2022. С успеха "Ла Фурия Роха" временно оглави класирането в група "B" с 10 точки, но е с два мача повече от Швеция (9 т.).

Селекцията на Луис Енрике уби интригата в двубоя още преди почивката, когато имаше преднина от 3 гола. Автогол на Гурам Кашия (14‘) и попадения на Карлос Солер (25‘) и Феран Торес (42‘) през първата част предрешиха крайния изход на стадиона в Бадахос.

Домакините не оставиха съмнение в по-високата си класа, като си позволиха да спестят сили през вторите 45 минути и въпреки това вкараха още един гол чрез Пабло Сарабия (63‘).

В предния кръг Испания допусна поражение от Швеция, което постави иберийците в неизгодна позиция за преследване на първото място. Днес обаче те показаха съвсем различно лице и не оставиха никакъв шанс на грузинците, с което си заслужиха 3-те точки.

Това беше дебют за 21-годишния нападател Абел Руис, който за пръв път получи повиквателна за представителния тим.

В следващия кръг "Ла Фурия Роха" гостува на Косово (8 септември), докато за Грузия този цикъл от световните квалификации приключи и след 3 дни ще се изправи срещу България в приятелска среща в София.


Както се очакваше, домакините започнаха по-активно двубоя на стадион "Нуево Виверо" в испанския град Бадахос и откриха резултата в 14-ата минута. Хосе Гая се оказа на точното място при избита топка от ъглов удар и стреля от движение, а след рикошет в крака на Гурам Кашия, кълбото влетя в собствената му врата.

Футболистите на Луис Енрике се настаниха трайно в половината на Грузия и създаваха положенията едно след друго, а това даде резултат в 25-ата минута. Карлос Солер се възползва от неразчетените действия на грузински бранител и от близко разстояние разстреля Лория – 2:0.

Малко след като измина половин час игра Хосе Гая се разписа, но след намесата на системата ВАР попадението беше отменено заради засада по-рано в атаката.

До почивката все пак резултатът стана класически. Маркос Йоренте и Феран Торес взаимодействаха добре помежду си, а последният матира стража на Грузия с изстрел в долния десен ъгъл на вратата.

Логично, през втората част испанците свалиха темпото на игра и въпреки това продължиха да бележат. В 63-ата минута организираха много добра контраатака, при която Пабло Сарабия беше намерен на перфектна позиция и не сбърка – 4:0.

Само 120 секунди по-късно Унай Симон се отчете с брилятна намеса, след като отрази изстрел на Микаутадзе, и с помощта на страничната греда не допусна попадение. При добавката Вако стреля неточно с глава.

Дълбоко в добавеното време Пабло Сарабия се разписа отново, но голът не беше признат и така резултатът се запази непроменен.

Испания – Грузия 4:0

Голмайстори:

1:0 – Кашия 14‘ (автогол)

2:0 – Солер 25‘

3:0 – Торес 42‘

4:0 – Сарабия 63‘

Испания: Симон (Санчес – 74‘), Аспиликуета, Гарсия (Мерино – 60‘), Лапорт (Албиол – 46‘), Гая (Мендес – 74‘), Йоренте, Родри, Солер, Торес (Форналс – 60‘), Сарабия, Руис

Грузия: Лория, Чабрадзе, Кашия, Гиорбелидзе (Какабадзе – 76‘), Азаров (Вако – 57‘), Абуряния (Алтунашвили – 69‘), Канкава, Зария (Микаутадзе – 57‘), Лочосвили, Мамучашвили, Давиташвили (Чакветадзе – 69‘)