На Евро 2020 един от най-великите играчи в историята на футбола Кристиано Роналдо ще поведе Португалия към защита на титлата, спечелена преди пет години във Франция. Междувременно той ще има възможността да запише още няколко впечатляващи постижения в богатата си кариера, свързани с квалификациите и финалите на Европейски първенства.

Петкратният носител на Златната топка вече държи няколко рекорда свързани с турнирите на Стария континент – най-много мачове във финали (21), най-много финали с отбелязан гол (4 - Евро 2004, Евро 2008, Евро 2012, Евро 2016) и най-много отбелязани голове в мачове от квалификациите и финалите (40).

Ето още няколко рекорда, които Роналдо може да подобри в следващия месец:

Участия в най-много Европейски първенства – още в откриващия мач на Португалия срещу Унгария на 15 юни Роналдо може да се превърне в първия човек в историята, участвал във финалите на пет Европейски първенства. Легендите на Германия и Дания Лотар Матеус и Каспер Шмайхел са първите, които записват мачове в четири първенства с участието си на Евро 2020. Към момента бройката на четирикратните участници на еврофинали е 17, като 11 играчи влязоха в този престижен клуб на Евро 2016. От тези 11 само един продължава да играе футбол – Кристиано Роналдо.

Най-много голове във финали на Европейски първенства – Роналдо отбелязва първия си гол за националния отбор на Португалия в мача срещу Гърция от груповата фаза на Евро 2004. В следващите си 20 мача на еврофинали той добавя още осем гола към сметката си, за да изравни върховото постижение на Мишел Платини от девет гола за Франция (отбелязани в пет мача на Евро 1984). Трети в тази класация е Алан Шиърър със седем попадения за Англия, а един гол ще е достатъчен на Роналдо, за да излезе еднолично начело в голмайсторската листа.

Най-много мачове в квалификации и финали – Ако участва в трите мача на Португалия от груповата фаза Роналдо ще изпревари легендата на Италия Джанлуиджи Буфон, който е играл в общо 58 двубоя за Скуадра Адзура в квалификации и финали на Европейско първенство. В досегашните си 56 мача Роналдо е записал 36 победи, 12 равенства и 8 загуби в редовно време, продължения или дузпи.

Тъй като Роналдо не спира да изумява всички със своето футболно дълголетие, нека погледнем какви рекорди би могъл да подобри той, ако играе за Португалия на Евро 2024 в Германия след три години. Португалецът би могъл да се превърне в най-възрастния полеви играч с мач на финали на Европейско първенство, най-възрастния футболист с гол на еврофинали и най-възрастния шампион на Европейско първенство. /БГНЕС