Кристиано Роналдо мрази да губи. Още повече унизително. В събота вечер „Алианц Арена“ стана арената за неговия 12-и гол на еврофинали. Но и видя как Кристиано може посърнал да си тръгва и да трепери дали неговата Португалия ще продължи на осминафинал.

Германия нокаутира с цялата си ярост актуалния еврошампион – 4:2. А малко известният досега Робин Госенс изживя сладкото си отмъщение срещу Роналдо. Левият бек е роден на 500 метра от границата с Нидерландия, никога не е играл в Германия. Но сега е нейният герой. Госенс, футболист на „Аталанта“, вкара един и асистира на два гола. С участие в три попадения за Германия се гордее за последно Бастиян Швайнщайгер през 2008-а. Каква е връзката между Госенс и Роналдо? Преди две години в мача „Аталанта“ – „Ювентус“ германецът помоли мегазвездата да разменят фланелките си. Роналдо отказа. Сега получи четворен шамар.

А Германия можеше и да няма Госенс. Когато Роналд Куман бе треньор на Нидерландия, покани момчето с двойно гражданство. Госенс отказа – искал в Бундестима. И поканата от Йоаким Льов не закъсня. Днес любимият му „Шалке“ и „Борусия“ (Дортмунд) със сигурност също съжаляват. И двата рурски гранда каниха Госенс на проби, после го изхвърлиха. „Аталанта“ го купи за 1,1 милиона евро от „Хераклес“, а сега цената на студента по психология е 40 милиона.

Преди Евро 2020 почти всички не брояха Германия за фаворит. Нормално – през март Бундестимът падна с 1:2 от Северна Македония у дома в световна квалификация. Като че ли цялата злоба на Германия обаче се изля върху Португалия. Никога в историята еврошампионът не е получавал 4 гола в следващия турнир. Само два пъти от 67 двубоя португалците са инкасирали 4 попадения – дубъл от Германия след Мондиал 2014.

Кристиано Роналдо се изравни с Мирослав Клозе – двамата имат по 19 попадения на световни и европейски първенства. Португалецът е №1 на турнирите на Стария континент, а германецът – на мондиалите.

В уникален двубой се превръщат мачовете между Роналдо и Мануел Нойер. В 10 двубоя Кристиано вкара 9 пъти на германския страж – няма толкова много срещу друг. Нойер пък е направил 31 спасявания на удари от Роналдо – също свой личен рекорд срещу един опонент. Бундестимът е в серия от пет победи над Португалия, каквото не познава срещу никой друг на големи първенства.  В събота вечер Германия стана първият европейски отбор с повече от 300 гола на най-силните турнири – вече има 302.

За два часа Йоаким Льов извървя пътя от грешник до герой. При загуба Германия щеше да трепери за мястото си на осминафинали. Предвид дуела срещу аутсайдера Унгария този въпрос вече не изглежда на дневен ред. „Великолепно представяне, великолепен морал – възкликна Льов, цитиран от Труд. – Заслужено спечелихме с такава разлика. Можеше да е и по-голяма. Не знам дали това е най-големият мач на Госенс. Знам, че игра страхотно и очаквам още повече.“

Снимка: БГНЕС