Сравнения между поколения не трябва да се правят. Но за мнозина вече Кристиано Роналдо е най-великият футболист в света. И кой може да го оспори? 109 гола в 176 мача за Португалия. Рекордът на иранеца Али Даеи вече е изравнен. Има ли човек, който би заложил, че Кристиано ще спре дотук?

Роналдо дойде на Евро 2020 със съмненията, че най-накрая ЕГН-то каза своята тежка дума и подобно на доминацията на „Ювентус“ и португалецът залязва. Кристиано има друго мнение. По два гола срещу Унгария и Франция, един срещу Унгария. Всяка поява на португалеца носи рекорд. Роналдо е единственият с голове на пет европейски първенства. Вече 13, с които накара Мишел Платини и неговите девет от Евро’84 съвсем да овехтеят. Кристиано не спира дотук! На световни и европейски първенства той вече е вкарал общо 21 пъти. До 2:2 с Франция беше равен с германеца Мирослав Клозе. Ако има нещо, от което Кристиано се дразни, то това е да бъде равен. Той иска да е единствен, неповторим!

„Поздравления, Кристиано – написа в туитър Али Даеи, който стигна до 109 гола в 149 мача. – Горд съм, че това невероятно постижение съвсем скоро ще е на Роналдо – един огромен шампион. На човек, който вдъхновява всички по света!“

Знакът на съдбата си каза думата! Роналдо стигна до своя най-голям рекорд на „Пушкаш Арена“ – стадион, кръстен на великия голмайстор Ференц Пушкаш. Направи го в мач между европейския и световния шампион. Някой ще каже – всеки може от дузпа. Не, напротив – точно Евро 2020 доказа, че ударите от бялата точка са изкуство. Португалия беше изправена до стената, два пъти изоставаше в резултата. Загуба означаваше отпадане. За Роналдо обаче е въпрос на рутина да вкара, когато е най-тежко.

„Пушкаш Арена“ отново събра 60 000. Всички могат да се чувстват специални, че бяха част от този мач. Карим Бензема най-накрая се разбушува след завръщането за Франция. Нападателят вкара също два гола за първото място в групата. По пътя към съблекалнята на почивката Кристиано и Карим размениха фланелките си. Колко ли страдат феновете на „Реал“ (Мадрид)? Двамата приятели се бяха превърнали в символа на „бялата“ хегемония в Шампионската лига. След края на двубоя Роналдо направи същото и с Килиан Мбапе – вундеркинда, който може би ще го наследи в следващото десетилетие като футболиста, вдъхновяващ света.

До къде ще стигне Кристиано? Първата цел е защита на титлата. Още на осминафинал съперник ще са страховитите „червени дяволи“ от Белгия. В по-далечен план идва Мондиал 2022. Точно на световни първенства Роналдо не е блестял толкова ярко. И може би в Катар ще е Лебедовата песен на един футболен бог. Но да не бързаме. Кристиано Роналдо отдавна е доказал, че ЕГН-то е само една поредица от цифри.

Материал на "Труд"