Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Преди началото на "Евро 2020", подновяваме рубриката си "Историята на Европейските първенства".

В нея ще ви припомняме всички досегашни Еврофинали - геройте, голмайсторите, победителите и множество любопитни факти. Днес ще ви върнем през 2004 година, когато Гърция покорява Европа.

Европейското първенство през 2004 г. започва с изненадваща победа на Гърция над домакина Португалия с 2:1. Никой не очаква, че двата отбора ще се срещнат пак на финала.

В група А извън борда остава един от фаворитите - Испания. Раул и компания не успяват да бият гърците (1:1), а за капак падат от съседа Португалия. Аутсайдерът Русия пък удря Гърция 2:1 в последния си мач. Така става единственият тим, успял да надвие шампиона на Евро 2004.

Група В предлага вълнуващи сблъсъци като Франция - Англия 2:1. Макар тотално надиграни, Петлите обръщат островитяните с голове на Зидан от фаул и дузпа в края. При 1:0 за Англия капитанът на англичаните Бекъм изпуска дузпа. Другите зрелищни мачове са Франция - Хърватия 2:2 и Англия - Хърватия 4:2.

В група С избухва големият скандал. В последния мач Дания среща Швеция. Двата тима се нуждаят от равен 2:2, 3:3, 4:4 и т.н., за да се класират и двата и да оставят зад борда Италия. Въпреки уверенията на скандинавците, че никога не уговарят мачове, в крайна сметка на таблото светва именно нужното 2:2, а скуадра адзура набързо стяга багажа.

В група D Германия прави второ поредно трагично европейско. Немците повеждат на Холандия и Чехия, но с Лалетата правят 1:1, а от резервите на чехите падат 1:2. На всичкото отгоре не успяват да бият и Латвия (0:0).

Най-вълнуващият четвъртфинал е между домакина Португалия и Англия. Тимът от Острова се представя блестящо в групата, повежда и на португалците с гол на Оуен. После обаче звездата на англичаните Уейн Руни е настъпен от Андраде и чупи костица на стъпалото. В предишните два мача нападателят е нанизал по 2 попадения на Швейцария и Хърватия. Без него Англия минава в глуха защита, допуска изравняване в редовното време (Пощига, 83), а после получава и втори гол в продълженията (Руи Коща, 110). Лампард обаче изравнява в 115-ата мин и се стига до дузпи.

Бекъм пропуска за трети пореден път от бялата точка за Англия (преди това е изтървал в квалификациите срещу Турция, както и при загубата от Франция в групата). Руи Коща обаче връща жеста. Нещастието да пропусне решаващия изстрел има Дарайъс Васел. В герой се превръща вратарят на Португалия Рикардо, който освен спасения удар на Васел сам вкарва дузпа.

В останалите четвъртфинали Чехия буквално смазва Дания 3:0 с два гола на реактивния нападател Милан Барош, а Холандия успява да излъже Швеция след 0:0 и дузпи.

Гърция започва със сензациите, като отстранява действащия шампион Франция. Комшиите печелят 1:0 с едно статично положение и гол на Харистеас. Картината се повтаря и на полуфинала срещу Чехия. Малшанс за чехите е травмата на капитана Недвед, сменен в 40-ата мин. Единственото попадение в мача вкарва централният защитник на Гърция Траянос Делас в 116-ата мин. До финала стига и Португалия, която без особени проблеми успива вялата Холандия 2:1.

Всички обявяват домакините от Португалия за фаворит. Но нито опита на Луиш Фелипе Сколари (направил Бразилия световен шампион 2 години по-рано), нито Луиш Фиго и компания успяват да спрат гърците. Схемата е същата. Басинас центрира от корнер и Харистеас с глава прави 1:0. Шампион на Европа е Гърция.

ФИНАЛЪТ

Португалия – Гърция 0:1

Голмайстор 0:1 Харистеас 57

ПОРТУГАЛИЯ: Рикардо, Жорже Андраде, Рикардо Карвальо, Мигел (43 Пауло Ферейра), Кощиня (60 Руи Коща), Нуньо Валенте, Луиш Фиго, Маниш, Деко, Кристияно Роналдо, Паулета (74 Нуньо Гомеш)

ГЪРЦИЯ: Никополидис, Сеитаридис, Делас, Фисас, Капсис, Басинас, Загоракис, Кацуранис, Врицас (81 Пападопулос), Янакопулос (76 Венетидис), Харистеас

ГЕРОЯТ

Ангелос Харистеас вкара три от седемте гола на Гърция в турнира. Шампионите се разписаха повече от веднъж само в първия мач с Португалия. След това вкараха по един гол във всеки следващ сблъсък. Попаденията на Харистеас на четвъртфинала с Франция и най-вече на финала с Португалия му издействаха място във футболния Олимп.

ПРЕДСТАВЯНЕТО НА БЪЛГАРИЯ

В квалификациите за турнира България е в една група с Хърватия, Белгия, Естония и Андора. Нашите завършват първи със 17 точки от 5 победи, 2 равенства и 1 загуба. На финалите сме в една група с Швеция, Дания и Италия.

Представянето ни обаче е кошмарно. Воденият от Пламен Марков отбор започва с поражение 0:5 от Швеция. Следва 0:2 от Дания и е ясно, че отпадаме. В последният мач даваме сериозен отпор на Италия, но губим с 1:2 след попадение на Антонио Касано в добавеното време. Мартин Петров вкарва от дузпа единствения гол за нашия тим. Италия обаче също отпада.

Шампион – Гърция
Финалист – Португалия
Домакин – Португалия
Голмайстор – Милан Барош (Чехия) 5

ИДЕАЛЕН ОТБОР

Петер Чех (Чех), Траянос Делас (Гър), Рикардо Карвальо (Порт), Юркас Сеитаридис (Гър), Джанлука Дзамброта (Ит), Маниш (Порт), Павел Недвед (Чех), Теодорос Загоракис (Гър), Милан Барош (Чех), Кристияно Роналдо (Порт), Уейн Руни (Анг)

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ:

Голът на Димитри Кириченко след 68 секунди игра за вече отпадналата Русия си остава най-бързият в историята на европейските финали.

Гърция стана деветия отбор спечелил купата от общо 12 първенства.