За втори път през 2008 г. УЕФА даде домакинството на финалите на две страни - Австрия и Швейцария. В група А имаше драма в последните мачове.

В директен сблъсък за класиране на четвъртфинал Турция победи Чехия с 3:2, въпреки че губеше с 0:2. От групата продължиха и португалците. Домакините от Швейцария отпаднаха.

Същото се случи и с другия домакин Австрия. От тази група ще се запомни победата на Хърватия над Германия с 2:1 което остави немците на второто място. Бундестима все пак надви Австрия с гол на Балак от фаул и продължи напред.

Още след жребия всички определиха група С за „желязна”. В нея бяха Румъния, Италия, Франция и Холандия. Лалетата започнаха с победа 3:0 над Италия, като от мача ще се запомни гола на Ван Нистелрой, който италианците искаха да бъде отменен заради засада. Кристиян Панучи обаче бе паднал извън терена и на практика покриваше засадата. След това попадение Лалетата вкараха още два пъти – чрез Снайдер и Ван Бронкхорст.

Последва нов рецитал на Холандия – 4:1 срещу Франция с голове на Каут, Ван Перси, Робен и Снайдер. Италианците пък успяха да измъкнат 1:1 от Румъния благодарение на спасената от Буфон дузпа на Адриан Муту. Накрая резервите на Холандия победиха 2:0 румънците, а Италия надви Франция с голове на Пирло и Де Роси и продължи напред заедно с Лалетата.

В последната група еврошампиона Гърция отпадна безславно, а Русия и Испания продължиха напред.

Четвъртфиналите бяха зрелищни. Германия победи с 3:2 Португалия, а Русия съсече обявената от всички за фаворит Холандия след 3:1 с продължения.

Испания и Италия не впечатлиха и нормално мача завърши без голове. При дузпите обаче Касияс спаси ударите на Даниеле де Роси и Антонио ди Натале, а Буфон отрази единствено дузпата на Даниел Гуиса. Така след три поредни отпадания с дузпи на четвъртфинал на големи първенства, испанците стигнаха до полуфиналите.

Най-голяма драма обаче имаше между Хърватия и Турция. След равенство в редовното време Класнич вкара гол за хърватите в 119-ата минута. В 122-ата обачце Семих Шентюрк изравни отново и се стигна до дузпи. Там ликуваха турците.

На полуфиналите Германия срази Турция с 3:2, като в герой се превърна Филип Лаам, който бе точен в 90-ата минута. Мачът ще се запомни и с разразилата се буря над Виена, заради която прякото предаване бе прекъснато в почти цял свят с изключение на швейцарската национална телевизия и Ал Джазира.

Испания пък разби изненадващо лесно Русия с 3:0 и така предстоеше финалът във Виена. В 33-ата минута Фернандо Торес вкара единственият гол, след грешка на Йенс Леман, за да донесе титлата на испанците.

ФИНАЛЪТ

Германия – Испания 0:1

Голмайстор: Торес 33

ГЕРМАНИЯ: Леман, Лам (46 Янсен), Мертезакер, Мецелдер, Фридрих, Швайнщайгер, Фрингс, Балак, Хицълшпергер (58 Курани), Подолски, Клозе (79 Гомес)

ИСПАНИЯ: Касияс, Рамос, Марчена, Пуйол, Капдевия, Шави, Фабрегас (63 Чаби Алонсо), Сена, Давид Силва (66 Касорла), Иниеста, Торес (78 Гуиса)

ГЕРОЯТ

Давид Вия вкара 4 гола на турнира, но не игра на финала срещу Германия. Фернандо Торес пък вкара гола, донесъл титлата, но не блестя в останалите мачове. Затова избора ни се спира върху Шави. Именно неговите отлични подавания бяха в основата на титлата и той заслужено бе избран и за играч №1 на турнира.

ПРЕДСТАВЯНЕТО НА БЪЛГАРИЯ

България е в една група в квалификациите с Румъния, Холандия, Беларус, Албания, Словения и Люксембург. Нашите завършват трети с 25 точки, само на една от втория Холандия и на 4 зад лидера Румъния. Решаващи се оказват двете равенства с Албания.

Шампион: Испания
Финалист: Германия

Домакини: Австрия и Швейцария

Голмайстор: Давид Вия (Испания) 4 гола

ИДЕАЛЕН ОТБОР

Икер Касияс (Исп), Карлес Пуйол (Исп), Карлос Марчена (Исп), Филип Лам (Гер), Юри Жирков (Рус), Маркос Сена (Исп), Лука Модрич (Хър), Шави (Исп), Хамит Алтънтоп (Тур), Андрей Аршавин (Рус), Давид Вия (Исп)

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ

Давид Вия стана седмият играч вкарал хеттрик на европейски финали. Той се нареди до Патрик Клуйверт, Серхио Консейсао, Марко ван Бастен, Мишел Платини (2), Клаус Алофс и Дитер Мюлер.

На 38 години и 257 дни Ивица Вастич стана най-стария голмайстор в историята на европейските първенства. Той вкара гол от дузпа за Австрия срещу Полша.

Германия имаше три точни удара на полуфинала срещу Турция и спечели с 3:2. Ако всичките точни удари на турците бяха се превърнали в гол, резултата щеше да е 3:11.