Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Преди началото на "Евро 2020", подновяваме рубриката си "Историята на Европейските първенства".

В нея ще ви припомняме всички досегашни Еврофинали - геройте, голмайсторите, победителите и множество любопитни факти. Днес ще ви върнем през 2016 година, когато Португалия за първи път покорява Европа.

Европейското първенство по футбол 2016, наричано още Евро 2016, е 15-ото Европейско първенство по футбол организирано от УЕФА. Франция е домакин на турнира, който се провежда от 10 юни до 10 юли 2016 г.

Отборът на Испания е защитаващ двете си последователни титли от 2008 и 2012, но е отстранен на осминафинал от Италия. Португалия печели първата си титла след победа с 1:0 над Франция в продълженията на финала.

Франция е избрана за домакин на 28 май 2010 г., след като побеждава кандидатурите на Италия и Турция. Мачовете се провеждат на 10 стадиона в 9 града: Бордо, Вилньов д'Аск, Ланс, Лион, Марсилия, Ница, Париж, Сент Етиен и Тулуза.

Това е третият път, в който Франция ще е домакин на първенството след първото издание през 1960 г. и финалите от 1984 г. За първи път в Европейското първенство участват 24 отбора, вместо дотогавашните 16. 

На финалната среща Португалия шокира Франция на 'Стад дьо Франс', след като постигна успех с 1:0, след продължения. Това е шокиращ резултат с оглед на факта, че голямата звезда на иберийците Кристияно Роналдо бе контузен от Димитри Пайе и съответно бе заменен в 23-ата минута.

Героят за иберийците бе резервата Едер, който вкара в 108-ата минута на срещата. Макар доста хора да бяха отписали иберийците след загубата на Кристияно, то отборът на Фернандо Сантош се мобилизира и в крайна сметка след фантастичния характер, който показа, успя да изстрада най-сладката си победа.

Така Португалия не сгреши 12 минути по-късно, след като през 2004 година загуби домакинския си финал срещу Гърция. Tриумфът е първи за "мореплавателите" в голям форум.

Интересно е да се отбележи още, че това бе първата победа на иберийците над французите в последните 11 мача между двата отбора, след като преди това 'петлите' бяха в серия от 10 поредни победи.

Освен това бе прекъсната и серията на французите, които нямаха загуба на свой терен в големи турнири от цели 18 мача насам. Дидие Дешан пък от своя страна ще трябва да изчака още известно време, за да стане вторият човек в историята, който печели голям форум със страната си като футболист и треньор.

ПОРТУГАЛИЯ - ФРАНЦИЯ 1:0 след продължения

Голмайстор: Едер 108

ПОРТУГАЛИЯ: Патрисио, Пепе, Жозе Фонте, Рафаел Герейро, Седрик, Жоао Марио, Уилям Карвальо, Ренато (77 - Едер), Адриeн Силва (66 - Moутиньо), Роналдо (23 - Куарешма)

ФРАНЦИЯ: Лорис, Евра, Саня, Кошчелни, Юмтити, Матюиди, Погба, Сисоко (110 - Марсиал), Гризман, Пайе (58 - Коман), Жиру (75 - Жиняк)

Играч на турнира - Антоан Гризман

Млад играч на турнира - Наградата се връчва на играчи родени след 1 януари 1994 г. Победителят Ренато Саншеш изпреварва Кингсли Коман и съотборника си Рафаел Герейро в избора на техническите наблюдатели.

Златна обувка - Антоан Гризман, 6 гола и 2 асистенции в 555 минути игра