Загубите от 815 млн. долара ще докара на Токио липсата на публика по трибуните, изчисли Ройтерс. Преди ден организаторите на игрите обявиха, че те ще се проведат без зрители като предпазна мярка срещу разпространението на силно инфекциозния вариант Delta COVID-19.

Японският премиер Йошихиде Суга пък обяви въвеждането на ново извънредно положение в страната, което ще важи от понеделник до 22 август или по време на цялата олимпиада (23.07-08.08).

За сравнение МОК спечели 1,2 млрд. от 6-те милиона продадени билети на предишната олимпиада в Рио 2016. Заради отлагането на Токио 2020 с една година бюджетът й удари фантастичните 15,4 млрд.

Освен върху организаторите, празните трибуни ще нанесат удар и върху телевизия NBC, която държи правата за отразяване на състезанията. Каналите на медийния гигант планират 7000 часа излъчване от най-големия спортен форум и подготвят специално съдържание. С него те се надяват да компенсират отсъствието на публика, заради което зрителският интерес драстично намалява.

В същото време българските спортисти получиха допълнителни инструкции за поведението си в COVID обстановката в Токио. В ресторанта в селото, където ще се хранят, те ще имат по един доброволец на маса, който да следи да не се разговаря. Целта е да няма предпоставки за заразяване на хранещите се.

В Токио се обсъжда и предложение всички жители на града да имат правото да снимат акредитирани лица, които се разхождат извън олимпийските обекти и след това да качват снимките в специално приложение. Целта на този своеобразен ВИП Брадър е всички нарушители на мерките против коронавирус да бъдат осветявани и наказвани своевременно от властите.

От японските здравни власти пък обявиха, че са открили коронавирус при един състезател от израелския национален отбор, пристигнал за участие на игрите. Инфекцията е потвърдена при проверка на летището в Ханеда.

С положителен тест за COVID-19 е и състезател от националния отбор на Литва, който е на тренировъчен лагер в японския град Хирацука (префектура Канагава). До момента са разкрити заразени спортисти от четири държави, като по-рано коронавирус беше открит при двама спортисти от Уганда и един от Сърбия.