Анди Мъри е насочил вниманието си към защита на олимпийската титла в тениса и описа Токио 2020 като „източник на надежда“ по време на пандемията от коронавирус.

Мъри е действащ двукратен олимпийски шампион след титлите си в Лондон през 2012 и Рио през 2016. Ако Летните олимпийски игри се бяха провели по план миналата година, той нямаше да има възможност да участва поради проблемите с бедрото. Той все още не е във върхова форма, но проблемите му го мотивират преди Токио 2020.

„Да отида на втора Олимпиада като действащ шампион е вълнуващо и очаквам с нетърпение предизвикателството. Преодоляването на трудности е това, което определя състезаването на това ниво".

"Сега е по-важно от всичко хората по света да се свържат отново чрез суровата емоция на спорта, да наблюдават невероятни представяния и да празнуват постижението на атлетите, идващи от различни краища на света. За тези, които изпитват затруднения и са сериозно засегнати от пандемията, тази Олимпиада е източник на надежда“, написа той за сайта Olympics.com.

Новак Джокович е основен фаворит за първо олимпийско злато в японската столица, но Мъри се цели в медал.

„Моята цел е да се опитам и да спечеля медал. В идеалния случай това ще бъде златото. Знам от личен опит как практикуването на даден спорт се отразява върху кариерата и тялото ти. Знам колко трудно и разочароващо може да бъде това преживяване“, добави още трикратният шампион в турнирите от Големия шлем. Жребият за олимпийския тенис турнир ще се тегли в четвъртък.