Императорът на Япония Нарухито обяви игрите на XXXII Олимпиада в Токио за открити.

Носителката на четири титли от Големия шлем и номер две в световната тенис ранглиста при жените Наоми Осака запали олимпийски огън по време на официалната церемония по откриването.

Двукратната олимпийска шампионка в стрелбата с пистолет и носителка на общо пет медала от Игрите Мария Гроздева и плувецът Йосиф Миладинов носиха българския флаг на церемонията по откриването на Игрите.

В делегацията ни имаше още представители в бадминтона, бокса, вдигането на тежести и тениса на маса. Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов приветства българските олимпийци от трибуните на олимпийския стадион в Токио.

Заради пандемията от коронавирус и наложените мерки от страна на домакините за първи път в историята на модерните Игри на церемонията по откриването присъстваха само официалните гости, сред които и българският спортен министър.

Кузманов изрази подкрепата си към българските олимпийци на най-висшия спортен форум на планетата, като им пожела да са здрави и да постигнат своите цели на Олимпийските игри.

Общо 42-ма спортисти ще представят България на Игрите, шестима от тях започват участие още в събота.