Китайската състезателка по спортна стрелба Циен Ян завоюва първото злато на 32-те Летни олимпийски игри, след като надви рускинята Анастасия Галашина в драматичен финал на 10 м с въздушна пушка.

Галашина изглеждаше много близо до победата преди последната си стрелба, но се провали с 8.9 при последния си опит, а това донесе и триумфа на Ян. Китайката не само спечели златния медал, но го направи и с олимпийски рекорд от 251.8.

„Вътрешно не съм толкова спокойна, колкото изглеждаше. По време на турнира аз се адаптирам, опитвам се да настроя психиката си, да запазя хладнокръвие. Мисля, че съм добра в това“, каза шампионката.

Галашина се задоволи със среброто с 251.1, а бронзът отиде за швейцарката Нина Кристен с 230.6. Надпреварата се проведе пред празни трибуни след решението да няма публика на Игрите, продиктувано от повишения брой заразени с коронавирус в Токио. Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах връчи златния медал на Ян в първата церемония по раздаване на отличия.

„Изключително горда и щастлива съм от победата. Това е подарък за Китайската комунистическа партия за тяхната 100-годишнина“, добави още златната медалистка.

Кристен взе бронза пред норвежката Жанет Хег Дустад, която води след квалификациите. Британката Шонайд МакИнтош, световна шампионка, която бе считана за фаворитка за медал, не успя да стигне финала. /БГНЕС