Най-титулуваният български спортист на олимпийски игри - двукратната олимпийска шампионка и трикратна бронзова медалистка в спортната стрелба Мария Гроздева, приключва спортната си кариера след игрите в Токио.

Това обяви самата тя в интервю за "24 часа" след предпоследното си състезание - на 10 м въздушен пистолет на игрите в Токио. Легендарната българска спортистка остана извън финала, в който обаче се класира Антоанета Костадинова. Последното състезание на 49-годишната Мария Гроздева ще бъде именно в Токио, на седмите й олимпийски игри - на 30 юли, когато тя ще застане на огневия рубеж за олимпийската надпревара на 25 метра малокалибрен пистолет.

"Това ще бъде последният ми олимпийски и всякакъв старт. След това затварям куфара и няма да го отварям повече - вземам си довиждане със спорта, със стрелбата", призна Мария Гроздева.

Знаменитата българска спортистка е златна медалистка от олимпийските игри в Сидни (2000) на 25 м малокалибрен пистолет, златна медалистка от олимпийските игри в Атина (2004) на 25 м пневматичен пистолет, носителка на три бронзови олимпийски медала - от Барселона (1992), Атланта (1996) и Атина (2004) на пневматичен пистолет.

Мария Гроздева бе знаменосец на България на официалната церемония по откриването на олимпийските игри в Токио заедно с 18-годишния ни плувец Йосиф Миладинов. Когато Миладинов е току-що навършил 1 годинка, Мария Гроздева отново е знаменосец на българския олимпийски отбор - в Атина през 2004 г.

Гроздева завърши на 43-о място в квалификациите на 10 м въздушен пистолет в Токио с 559 т., регистрирайки и официално своето седмо участие на олимпийски игри. Тя призна, че се е подвела от прекрасните резултати в тренировките преди официалното състезание и на самите пробни изстрели за него. 

"Резултатите ми бяха просто уникални. Чувствах се много добре до момента, в който не казаха "Старт". Хубавите ми тренировки ме подведоха, направих наистина много добри резултати. Може би повлия голямо желание. Подгоних резултат. Но то едно мислиш, друго се случва. При стрелбата винаги става нещо непредвидено. От толкова години се състезавам, но не мога да си го обясня как се появяват тези състояния. Както и да е, не успях. Аз принципно нямах нагласа да гоня нещо. 

Постоянно си повтарях, че това ми е последен старт за мен в тази дисциплина - да го направя за удоволстие, да го направя по начин, по който на мен да ми е приятно. Но изглежда, че тези хубави резултати от последните три дни, включително и днес на пробните, ме подведоха, че мога, че не е невъзможно да повторя постиженията си от вчера или онзи ден. Имах 583 точки с три осмици, вчера стрелях 578 с една осмица. Но тренировката не е като състезанието. Но всичко е от главата. Бях готова, но когато главата се обърка - край", заяви Мария Гроздева.

За последния старт в кариерата си - на 25 м малокалибрен пистолет, изрази надежда, че състоянието й няма да е такова и ще се наслади на успешен завършек на дългия си път в спорта. "Обикновно става така, че когато в едната дисциплина не се получи, в другата нещата се случват", каза Гроздева.

Тя поздрави специално Антоанета Костадинова за отличното представяне и класирането на финал на 10 м въздушен пистолет в Токио. И лично се отправи към залата, за да стиска палци от трибуните на своята съотборничка в националния отбор.