Легендарната гимнастичка Оксана Чусовитина от Узбекистан обяви, че слага край на кариерата си, информира БНР.

46-годишната Оксана прекрати кариерата си след рекордното си осмо участие на олимпийски игри в Япония.

Чусовитина участва в квалификациите на прескок, където заема 11-о място преди последния поток с оценка от 14.166 точки.

„Това е всичко. Няма да се връщам повече към това. Вече съм на 46 години! Имам толкова много неща за вършене, време е да наваксам“, каза Чусовитина след като съдии, състезатели, треньори и доброволци я аплодираха бурно при последното й изпълнение.

Тя има два медала от олимпийски игри – отборно злато при дебюта си през 1992 година в Барселона като част от отбора на Общността на независимите държави след разпадането на Съветския съюз. Тя се състезава за Германия от 2006 до 2014 година, след като се премества в страната, тъй като синът ѝ се лекува там от левкемия, и печели сребро на прескок през 2008 година в Пекин.

През 2016 година Чусовитина влезе в Книгата на рекордите на Гинес като единствената жена в света, участвала на седем олимпийски игри. На възраст от 41 години и 56 дни тя става и най-възрастната участничка в олимпийските състезания по спортна гимнастика и заема седмо място на прескок. Само 13 състезатели са участвали на повече от седем Олимпийски игри, но сред тях няма представители на гимнастиката. Рекордът принадлежи на канадеца Йън Милър, който участва десет пъти в турнирите по конен спорт.