Баскетболният отбор на САЩ затвърди подозренията, че е в слаба форма и след двете поражения в подготовката допусна загуба и на старта на олимпийските игри в Токио. 

„Дрийм тимът“ отстъпи със 76:83 на Франция в мач, който минути преди сирената изглеждаше спечелен. 3:41 мин преди края селекцията на Грег Попович водеше със 74:67 и държеше нещата под контрол след дълга и тежка битка, преминала доста равностойно. Но в този момент американците явно решиха, че победата вече е даденост, а „петлите“ не се бяха отказали. 

Разликата бързо бе заличена, а нервите се настаниха и в двата лагера, пише "Труд". Французите обаче първи превъзмогнаха напрежението, за което помогнаха и няколко точни стрелби на героя Еван Фурние за серия от 14:0. От другата страна пък се заредиха пропуски – ужасна поредица от чисти позиции на Джру Холидей и звездата Кевин Дюрант, влязъл да спасява тима невъзстановен от контузия, отчаяха тима на САЩ.

Фурние блесна с 28 точки за първата победа на Франция над американците, а Руди Гобер добави 14 т. Холидей се отчете с 18 т. за „дрийм тима“, който претърпя първо олимпийско поражение от Атина 2004. След това тимът записа 25 поредни победи, печелейки титлите в Пекин, Лондон и Рио де Жанейро. 

В другите мачове: Чехия – Иран 84:78, Германия – Италия 82:92, Австралия – Нигерия 84:67.