Божидар Андреев завърши на пето място във вдигането на тежести в категория до 73 килограма на олимпийския турнир в Токио с двубой от 338 кг (154 изхвърляне и 184 изтласкване), съобщи "БНР". До последния опит в изтласкването българинът беше на позиция за бронзов медал.

Божидар започна в изхвърлянето със 150 кг, с които се справи с лекота. При втория опит на 154 щангата го затисна и той не успя. При третия на същата тежест 24-годишният Андреев коригира нещата и направи успешен опит. Българинът завърши четвърти в движението, а първи беше световния рекордьор Ши Жийон от Китай със 166 кг, което е олимпийски рекорд.

В изтласкването Андреев стартира с добър опит на 184 кг. След това на 189 кг българинът не успя да удържи щангата. Треньорският щаб поиска 190 кг за третия опит на Божидар, но той направи прибързано движение и изпусна сигурен медал.

Олимпийски шампион стана Ши Жийон с двубой от 364 кг, което е нов световен рекорд. Втори е Хулио Майора от Венецуела, а бронзът е за щангиста от група "Б" Рахмат Абдула от Индонезия.