На втора поредна Олимпиада Мирела Демирева ще участва на финал в скока на височина.

На Рио де Жанейро 2016 г. тя спечели сребърен медал, а сега в Токио отново ще спори за отличията, след като се справи с квалификационната норма от 1.95 м от трети опит, а общо в цялата квалификация й се наложи да направи 12 опита.

До момента през сезона тя имаше 1.91 м, като личният й рекорд е 2.00 м.

“Благодаря, че стискахте палци – ето, получава се. Добре съм – стъпка по стъпка, ще скачам на финала. Няма какво повече да искам от днес. Този сезон ми е трудно да си намеря ритъма – нямах много състезания, а сега направих 2 в едно. Всичко зависи от настроението. Добре съм, здрава съм, сигурна съм, че на финала ще съм по-добре”, каза пред БНТ Демирева, която остана сама в сектора за своя последен опит на 1.95 м, от който зависеше дали ще бъде сред финалистките. Какво си е казала преди този опит?

“Казах си: „Мирела, ако не го скочиш, няма финал – това е“. Не ми тежат очакванията – това е олимпиада, конкуренцията е много различна. Готвила съм се 5 години – имам огромно желание да скачам на финал на олимпиада. Стискайте ми палци, ще дам всичко от себе си.”

"Не се панирах след първите две грешки или поне се опитах. Беше изключително важно да се събера, защото иначе нямаше да скачам на финал. Исках този финал и дадох всичко от себе си. Ако искам да се боря за медалите, ще ми трябва лично постижение на финала. Вярвам, че понякога човек се готви цял живот за един опит в точното време и в точното място. Защо пък на мен да не ми се случи тук. Медалите ще бъдат решени с опити над 2 метра. Така и трябва, това е Олимпиада."

"Щастлива съм, това са пет години работа, постоянно искане, труд, както знаете можеш да се трудиш и да не реализираш потенциала си. Щастлива съм, че съм тук и мога да скачам във финала. В крайна сметка имам шанс (за медал)", добави Демирева. Пресявките продължиха над два часа, а за финала се класираха 14 състезателки.

"Тежко беше, но все пак това е Олимпиада. Първите 14 влязоха във финала. Условията бяха еднакви за всички. Аз се чувствам добре. Този сезон търся ритъма си в скока. Но в крайна сметка имам шанс, на писта съм и ще дам всичко от себе си. Работила съм много. Стискайте ми палци!".

Снимка: Lap.bg