Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова и нейният личен треньор Ангел Ленков получиха лек автомобил  от основния спонсор на Българската национална федерация по карате.

От централата уточниха, че тази награда не е заради спечелената титла в Токио, а е била подготвена за тях още след края на eвропейското първенство и преди олимпийската квалификация в Париж. Двамата се нуждаят от сигурен автомобил, тъй като пътуват много в страната и в Европа по време на подготовката на Горанова.

Тя благодари на на Министерството на младежта и спорта, на федерацията по карате и нейното ръководство и призова децата да влязат в спортните зали.

"Сега те имат пример да останат вдъхновени и да обърнат внимание на паралелката по карате до в спортното училище в Плевен. За мен олимпиадата беше много лесно състезание, можех да изиграя още пет срещи. Да спечелиш олимпийската титла е мечта на всеки спортист", каза Горанова, цитирана от БНР.

"Точно преди олимпийската квалификация в Париж след Европейското първенство бях загубила увереност, но всички от федерацията вярваха в мен и това ми помогна. Благодаря много и на своя треньор, че ме изтърпя и заедно успяхме да прескочим всяко препятствие", добави тя.

Ивет Горанова разкри, че мечтата й е да стане полицай.

"Аз вече съм си поставила нова цел - световното първенство. Световният връх още не съм го покрила", каза олимпийската шампионка.

21-годишната състезателка беше наградена за спортист номер 1 на месец юни и месец август, а Ленков е треньор номер 1 на август.

"Горд съм с нея. Преминахме през много трудни моменти, но си заслужаваше. Щастието е огромно", заяви Ленков.

Президентът на БНФК Алексей Петров каза, че е изключително щастлив от успеха на Ивет Горанова в Токио.

"Ние като федерация продължаваме. Оценяваме този успех на Ивет като феноменален, уникален и парадоксален. Последното е, защото това се случи в родината на карате, а тя помете всички нейни съпернички в Токио. Тепърва ни предстои нови начало. Тя е само на 21 години. Ангел мога да го опиша с две думи - упоритост и настойчивост", каза Алексей Петров.

Той похвали Русалин Русалинов, президент на клуб "Петромакс" и вицепрезидент на федерацията. Ивет Горанова е част от този клуб.

"Русалинов е доказал, че може да открива талантите в нашия спорт, но и да ги развива. Той е много мъдър и е специален коректив за установяване на добро и зло", добави Петров.

След по-малко от два месеца предстои световното първенство по карате, на което, според думите на Алексей Петров, България ще заложи на отборното представяне.

"Ще заложим на отборното представяне. Ивет, Ивана Каменова, Александра Стублева и още 2-3 момичета… Ще направим своеобразен ансамбъл, с който ще се борим за медалите. Следващата години ни предстои участие на Европейските олимпийски игри в Полша, а след това евентуално Париж 2024", каза Петров.

Каратето като спорт беше включен експериментално в програмата на Игрите в Токио и в Париж не е част от най-голямото спортно състезание.

Галерия