Олимпиакос се класира за първи път в своята история на финал в евротурнирите. Те ще спорят за Лигата на Конференциите след нова победа над английския Астън Вила. Гърците спечелиха с 2:0 у дома и с общ резултат 6:2 отиват на финала. Битката за трофея е в Атина на 29-и май. Съперник е италианския Фиорентина, който за втора поредна година ще спори за трофея. Преди година Виолетовите загубиха от Уест Хям.

Аюб ел Кааби вкара и двата гола в мача на стадион „Караискакис“. В 10-ата минута и 10 минути преди края. Той реализира общо 5 пъти във вратата на Вила в двата мача.

За първи път от 53 години гръцки тим ще играе на финал в Европа. Последният такъв беше Панатинайкос на Ференц Пушкаш, който загуби от Аякс на Йохан Кройф, за първата КЕШ в историята на амстердамци.

Астън Вила се нуждаеше от победа поне с 2 гола, ако иска да стигне до финала. Олимпиакос спечели с 4:2 в Бирмингам преди седмица и бе с огромен шанс да се класира на финала на Лигата на Конференциите, който е на 29-и май в Атина.

Добрата новина за хората на Унай Емери беше, че вратаря Емилиано Мартинес, който пропусна първата среща, бе възстановен и започна титуляр. Вила бе в серия от две поредни загуби и 3 мача без успех. Олимпиакос пък не бе играл откакто преди седмица триумфира в Бирмингам.

Още в началото домакините имаха отличен шанс. След тъч топката стигна до Чикиньо, който от наказателното поле стреля, но не уцели вратата. Отговорът на Вила бе мигновен. Центриране стигна до Оли Уоткинс, който засече, но Кармо се намеси и изби.

В 10-ата минута Олимпиакос поведе. След ниско центриране в наказателното поле Ел Кааби засече топката в мрежата за 1:0. Това е четвъртият му гол срещу Вила в двата мача, след като направи хеттрик в първата среща. Мароканецът вече има 9 гола в турнира този сезон.

Вила опита да отвърне. Центриране на Кеш замалко не се превърна в автогол на Рецос. Най-доброто положение за гостите бе в 30-ата минута, когато Диаби стреля отблизо, но Цолакис изби в корнер. Вратарят на Олимпиакос направи още едно изумително спасяване в добавеното време на първата част срещу Лион Бейли.

Второто полувреме започна с удар на Уоткинс с глава, който бе неточен. Ел Кааби пък не успя да подаде добре топката на Хезе след прекрасна контраатака.

10 минути преди края Ел Кааби напълно уби Вила. Вратаря Цолакис изрита топката зад защитата на Вила, където мароканеца се озова сам срещу Мартинес и с мощен удар опъна мрежата. Съдиите вдигнаха засада, но след намесата на ВАР се оказа, че позицията на Ел Кааби е чиста и гола бе признат – 2:0.

Аюб ел Кааби стана първият играч с пет гола в полуфинален сблъсък от евротурнирите откакто Радамел Фалкао го направи през сезон 2011/12 за Порто в Лига Европа.