Олимпиакос написа истинска приказка през този сезон като се класира за финала на Лигата на Конференциите. Гърците надвиха Астън Вила с общ резултат 6:2 в полуфиналите. Това ще е първото им участие въобще на финал в евротурнирите. А на всичкото отгоре сблъсъка за трофея на 29 май е в Атина. Вярно, не на "Спирос Луис", стадиона на Олимпиакос, а на "Агия София" или дома на АЕК, но въпреки това е мач у дома.

В историята има само девет отбора, които са играли финал на европейски турнир в своя град. В шест от случаите тима "домакин" печели отличието.

В турнира на шампионите (КЕШ и Шампионска лига) има четири такива случая. Първият е още второто издание на турнира през 1957 г. Тогава в чест на шампиона Реал Мадрид се избира финала да е на "Сантяго Бернабеу". Реал отново е в спора за трофея и го печели срещу Фиорентина. Осем години по-късно отново действащият шампион играе у дома. Този път това е Интер на Еленио Ерера, който надвива Бенфика на Еузебио с гол на Жаир. Това е и последният "домашен" успех в турнира на шампионите.

През 1984 г. Рома играе с Ливърпул на "Олимпико". Мачът завършва наравно и остава в историята с невероятното представяне на вратаря на англичаните Брус Гробелаар при дузпите. Стражът танцува на голлинията и разконцентрира играчите на Рома, които пропускат и Ливърпул печели отличието. Последният тим играл у дома в Шампионската лига е Байерн. През 2012 г. баварците приемат Челси на "Алианц". Дидие Дрогба изравнавя в самия край за англичаните, а Петер Чех спаси дузпа в продълженията. При дузпите Челси триуфира.

В турнира Лига Европа (Купата на УЕФА) също има такива случаи. Там финала се играе на два мача с разменено гостуване до 1997 г. След това има два финала, които са "домашни". През 2002 г. Фейенорд прие на "Де Кайп" Борусия Дортмунд и го побеждава с 3:2. През 2005 г. пък Спортинг Лисабон губи битката за купата на "Жозе Алваладе" срещу ЦСКА (Москва) с 1:3.

В турнира за КНК всички, които са играли у дома печелят. Първите 2 издания на финала са с разменено гостуване, а първия единичен финал с тим "домакин" е 1965 г. Тогава на "Уембли" Уест Хям побеждава Мюнхен 1860 с 2:0. През 1976 г. Андерлехт печели купата с 4:2 над Уест Хям на "Хейзъл" в Брюксел, а през 1982 г. Барселона надвида Стандард Лиеж 2:1 на "Камп Ноу".

Сега идва ред на Олимпиакос. И гърците се надяват, домакините да триумфират.