Само още месец! Точно 30 дни остават до началото на едно от най-мащабните спортни мероприятия в историята. Със сигурност предстоящото Световно ще бъде и най-скъпото, и най-странното, провеждано досега!

В периода 20-ти ноември - 18-ти декември ще се изиграят 64 двубоя на 8 стадиона в Катар - едва вторият случай, в който Азия е домакин на Мондиал! Селекциите на 32-те страни-участнички в надпреварата ще са ясни съвсем скоро, а домакините вече са готови да посрещнат най-добрите футболисти на планетата. 

Световно първенство по футбол 2022 - най-странното в историята 

Това ще бъде Мондиал №22 в историята на футбола, но за пръв път ще се проведе през зимата - решение, което се прие с много смесени чувства от големите сили в спорта. Причината обаче е ясна - през лятото температурите в Катар са непосилни за футбол от най-високо ниво. Страната обаче беше определена за домакин и смяна на периода, в който да се проведе турнирът, е само един от многото компромиси, направени от ФИФА и членовете на организацията. 

Също така едва за втори път Световното първенство по футбол ще се проведе в Азия. Първият случай беше през 2002 година, когато Япония и Южна Корея заедно домакинстваха на 32-та отбора, които взеха участие в надпреварата. 

Независимо какво ще стане през зимата в Катар, първенството там ще остане завинаги в историята като последното, което се провежда с 32 тима. През 2026 година (в САЩ, Мексико и Канада) отборите вече ще са 48! 

Катар 2022 - най-скъпият Мондиал в историята 

Първоначално за Световното беше обявено, че ще бъдат отделени около 10 милиарда долара, но тази сума остана забравена. По последни данни, включително от катарска страна, цялата сума е набъбнала до 200 милиарда долара. Това превръща Мондиал 2022 в най-скъпият в историята. 

Заради кратките срокове и огромните цени, ФИФА дори позволи на домакините да намалят стадионите от 12 на 8, като само за изграждането им са отделени между 4.5 и 6 милиарда долара. Останалата част от инвестицията е за инфраструктура, хотели, бази за отборите и много други подобрения в страната, за да може тя да посрещне 32-та отбора, както и над 1.5 милиона туристи, отиващи в Катар само заради Световното. 

30 дни до Световното, но efbet вече  предлага топ коефициенти за мачовете

Въпреки че има много клубен футбол, който да се изиграе през следващите седмици, мачовете в груповата фаза на турнира вече са ясни, а това позволява на efbet вече да предлага топ коефициенти за Световното на ключовите битки по стадионите в Катар.  

Българският букмейкър предлага коефициенти не само за мачовете от първата седмица, но и за редица дългосрочни събития - за победител; финалисти; голмайстор в турнира; носител на Златната топка; носител на Златната обувка; победители в групи и още много други! 

Световно първенство през зимата 

Една от най-големите "драми" за избора на Катар за домакин беше фактът, че жегите (дори през зимата) са непоносими. Поради тази причина всеки стадион е снабден с "хай-тек" система за охлаждане, като най-модерните стадиони ще "абсорбират" енергията на слънцето, за да захранват достатъчно електричество за огромните климатични системи, които са поставени на стадионите. 

Технологичната система е неизползвана до момента, като обещава да е една от най-екологичните, изобретени до момента. При успешно реализиране на този план е твърде вероятно да видим все повече европейски стадиони с подобна технология, разчитаща на слънцето за основен източник на енергия за захранване на съоръженията.