Коментар на Стефан Ралчев от Букмейкър Рейтинги за предстоящото Световно първенство по футбол в Катар.

Световното първенство в Катар със сигурност ще бъде различно. Може би това е най-точното определение преди да знаем представянето на отборите, възходите и провалите, новите звезди или скандалите. Но още от избирането на Катар стана ясно, че тези световни финали ще бъдат различни и нетрадиционни. Не толкова заради футболната картина.

По-скоро поводът е самото избиране на Катар за домакин, което превърна страната в първата в Арабския свят, приела футболния форум и едва втората в Азия (след Мондиала през 2002 година в Япония и Южна Корея). Провеждането на първото в историята зимно световно първенство също е революционно решение, което донесе със себе си доста полемики.

Обичайната тема за корупция при избора на страната домакин и този път не бе подмината. Добавяме тук критиките срещу Катар, че не зачита човешките права (според различни публикации няколко хиляди души са загинали по време на строежите на стадионите и други съоръжения в подготовката за Световното), правата на представители на различните общности и женските права. Всичко това ще съпътства футболните битки, но и на това Световно самата игра, обединила толкова хора по света, ще заеме своето място на трона. И така трябва да бъде.

Да, винаги остават спомените за вувузелите в ЮАР през 2010 година и трудностите на страната да организира турнира, каквито имаше и Бразилия (факторът престъпност на Световното през 2014 година бе основна тема). Но в спомените на футболните фенове остават шампионите, големите победи и гръмките загуби или пък провали. Остават онези мачове като Бразилия – Германия 1:7 в Бело Оризонте или хърватската приказка на последния Мондиал. Връщайки се на „нашето“ световно първенство, със сигурност в спомена на българите остава прословутото американско лято, а не толкова дали местните казват на футбола – сокър…

Но да се върнем на задаващия се турнир в Катар. И онова клише, което използват футболните коментатори – „групата на смъртта“! Нека първо се опитаме да дефинираме определението – група на смъртта. В повечето случаи очакванията са в такава група да попаднат възможно най-силните минимум два (ако в групата са четири) или дори три отбора.

Обаче… Може ли да бъде наречена група на смъртта такава група, в която отборите не са от големите имена (независимо дали става въпрос за клубни или национални), но са почти еднакво равностойни?! Това би означавало, че отпадането на всеки един от тях би означавало под някаква форма изненада. Ще дам пример с групата на Белгия, Канада, Мароко и Хърватия.

Тук без да подценявам белгийци и хървати (Хърватия все пак е вицешампион от последното световно първенство), двата отбора не са Германия, Бразилия, Испания, Аржентина, Франция и т.н. Да, както може Белгия да поднесе сензация, така и може съвсем спокойно да отпадне още в групите. В тази група Канада влиза като непознат, но много силен отбор, който според мен ще обърка сметките на двата европейски фаворита.

Така че аз, а и повечето специалисти, коментатори и фенове, припознават определението „групата на смъртта“ с наличието на изявени отбори. Такива, каквито са Германия и Испания, намиращи се в една група на Световното в Катар. Поради липсата на друга група с подобно противопоставяне на два силни отбора, именно тази група „Е“ може да бъде наречена „групата на смъртта“, макар че ако и двата тима продължат напред, което е напълно очаквано, какво смъртоносно може да има в нея?!

Истината е, че с постоянното увеличаване на броя на отборите на световните финали, подобни групи на смъртта е все по-трудно да бъдат сформирани. Защото разпределението на тимовете и по континенти разделя нещата така, че във всяка група да има по един силен европейски отбор (или южноамерикански – Бразилия или Аржентина) и под тях останалите отбори. На следващото Световно отборите вече ще бъдат 48, разделени в цели 16 групи от по 3 отбора… Това са супер много тимове, които нека бъдем честни – поне половината са пълнеж и няма как да сформират група на смъртта.

Но да се върнем на настоящото Световно в Катар. Всъщност, всяка група, от която отпадне фаворит, спокойно може да бъде наречена група на смъртта, но според първоначалните очаквания такава група е тази с Германия и Испания. Трудно бихме нарекли по този начин групата на Англия например, в която са още САЩ, Иран и Уелс. Да, англичаните могат да се издънят, но кой от другите три отбора е считан за фаворит…

Световният шампион Франция е с Австралия, Дания и Тунис. Датчаните са много силни, но ако бяха заменени поне с Португалия или Нидерландия, тогава бихме имали основание да наречем групата на смъртта. Любопитното е, че Франция и Дания са в една група на Световното през 1998 година (тогава продължават напред и двата тима – Франция става световен шампион), отново през 2002 година (Франция отпадна като действащ световен шампион) и през 2018 година в Русия (продължават и двата отбора, като отново Франция става световен шампион). На четвърто от последните 7 световни първенства Франция и Дания са в една група! И в два от случаите петлите стават световни шампиони…