След броени дни ще започне може би най-очакваното футболно и като цяло спортно събитие. Всички сме затаили дъх и чакаме 20 ноември, за да започне Световно първенство по футбол 2022 в Катар. С оглед на това е време да се запознаем с някои от футболистите, които очакваме да пожънат сериозни успехи.

Въпреки натоварения график заради вървящия в момента футболен сезон, както и някои контузии, все пак очакваме големи имена и изгряващи таланти да се борят за вниманието ни.

Неймар

Неймар продължава да оказва, че в точния момент може да бъде футболист, на който да се рачита. Вкара 10 гола и даде 8 асистенции за ПСЖ в Лига 1. Около него има много медийни драми, но това не му пречи да доказва колко е добър. Затвърди непредсказуемия си стил и очаквано ще е в основата на бразилската стратегия.

Именно прословутата му контузия в гърба срещу Колумбия наруши привидно перфектната кампания за Бразилия през 2014 г. През 2018 година не беше в най-добрата си форма, появи се на турнира след контузия на стъпалото.

Този път обаче изглежда в отлична форма и ще излезе след невероятно продуктивен сезон с клуба си. Обикновено разполаган на лявото крило в ПСЖ, сега Неймар ще играе в по-затворени пространства.

Педри 

На 19-годишна възраст Педри вече се е утвърдил като наистина необходим на съставите на Барселона и Испания. Той продължава да доминира в центъра на полузащитата на своя клуб с визия и зрялост, които не отговарят на възрастта му. Показва универсален стил, в който може да спира контраатаки, да задържа позиции, но и да прави пробиви, пасове и изстрели от далеч. Един играч няма да е достатъчен да изнесе отбора на Испания на гърба си, но тандемът му с Гави, който също е огромна надежда, ще е зрелищен за зрителите.

Кевин де Бройне

Ще поеме огромна тежест, за да оправдае качествата на златното поколение на Белгия. Де Бройне е широко приветстван като най-техничния полузащитник в света и той ще бъде движещата сила за звеното на Роберто Мартинес. Изглежда, че това е и последният шанс за полузащитника на Манчестър Сити да постигне международно признание. Подкрепен от Тилеманс и Витсел, той ще може да реализира визията си напред, за да осигури нужните възможности на Лукаку.

Лионел Меси

Това е последният шанс за Меси да спечели световната титла, която досега му се изплъзваше. Това изглежда и най-добрият шанс, като се има предвид, че отборът му не е загубил нито един мач през последните две години, а наскоро спечели Копа Америка. Меси все още остава най-вълнуващото присъствие на терена в отбор, който може да се похвали и с Неймар и Килиан Мбапе в нападателната тройка.

Ще бъде в обичайната роля на плеймейкър. Стои пред наказателното поле, лавира между двата фланга в “Зона 14”. От там подлага защитата на много предизвикателства, а често прави и много красиви взаимодействия с крилата. На сметката си през този сезон вече има 10 асистенции. В комбинация с Лаутаро Мартинес и Анхел ди Мария, ще може да сътвори чудеса.

Кристиан Пулишич

Когато Англия се изправи срещу Съединените американски щати на 26 ноември, всички погледи ще бъдат насочени към Кристиан Пулишич. Той играе за "Челси" като сега при новия треньор Греъм Потър получава повече шансове от преди.

За един кратък етап в ерата на Франк Лампард Пулишич беше най-жизненият нападател на отбора, преди контузия да спре прогреса му. Оттогава той не получи много възможности, заради наличието на Вернер и Хаверц. В Катар е време да се докаже и да се върне на предишното си ниво.

Килиан Мбапе

За да може Франция да защити успешно титлата си на Световното първенство, Килиан Мбапе трябва да е на ниво. Формата му е чудесна, тъй като в 20 участия за ПСЖ е отбелязал 19 пъти. За Франция той няма да споделя атакуващото пространство с Меси и Неймар.  Но това за може да е предимство. Самият той призна, че състава на ПСЖ и наличието на толкова звезди му пречат да играе свободно. Последваха много критики и проблеми, а сега е неговата възможност да заглуши критиците си.

Лисандро Мартинес

Един играч, който на първо място привлича вниманието с миниатюрния си ръст. Когато Мартинес пристигна в "Манчестър Юнайтед", английските анализатори го отписаха още преди първия му мач. Това, което се случи след това, е в ярък контраст с очакванията им. Мартинес е дребен, но умен и компенсира ниския си ръст с невероятно предвиждане, страхотен усет за позициониране и добре премерени действия, за да прекъсне нападението. В състава на Манчестър Юнайтед Мартинес е този, който ръководи защитата. Въпреки всички недоброжелатели. И той ще направи всичко възможно, за да може с Меси да вдигнат трофея.

Кристиано Роналдо

Кристиано Роналдо вече не е първият избор на клуба си, но все още остава в центъра на вниманието в Португалия. Умението му да завършва е в упадък, но той все още може да сътвори трик от нищото в някои ситуации.

До него ще играят имена като:

●     Бернардо Силва

●     Бруно Фернандес

●     Рубен Невес

●     Рафаел Леао.

В последните издания на международните турнири, страната е много колеблива. Роналдо няма да се налага да носи цялата тежест сам, което вероятно ще му даде нужното, за да докаже, че още го бива в отбелязването на голове.