Домакинът на Мондиал 2022 Катар беше обвинен, че е платил на фалшиви фенове, които да пеят и танцуват по улиците.

В социалните мрежи се появиха различни кадри на "паради от запалянковци" в Доха преди старта на шампионата на планетата в неделя. На тях се виждат хора от Англия, Бразилия, Аржентина и други нации. Те дори носят плакат с надпис It's coming home.

Предполага се, че феновете са пристигнали по-рано в страната, за да се насладят на атмосферата по време на подготовката за Световното първенство. Но много хора реагираха скептично и обвиниха катарските власти, че плащат на работници мигранти, които да подкрепят различните участници на турнира.

Поведението на участниците изглежда внимателно подготвено. Някои от потребителите твърдят, че са разпознали едни и същи лица в различните агитки. Впечатление прави и отсъствието на жени.

Върховният комитет на Катар 2022 отхвърли рези твърдения. "Много журналисти и коментатори в социалните медии се съмняват дали това са истински фенове. Ние категорично отхвърляме твърденията, които са разочароващи и изненадващи", се казва в изявлението от страна на домакините в сряда.

Много от феновете са от Индия – страна, която никога не е участвала на Световно първенство. Друга част от показаните по телевизиите и в интернет запалянковци са работници мигранти, живеещи в Катар.

Предположенията на медиите са, че организаторите специално наемат хора и ги обличат като фенове, поемайки изцяло разходите им. Общо над 1600 привърженици са посрещнали 31 отбора в Катар, чието население е близо три милиона души.

"На различни места по света феновете имат различни традиции и различни начини за празнуване. Хората в Европа или Южна Америка имат едни възприети навици. Страстта към футбола тук е не по-малко автентична", казаха още организаторите.

Gol.bg припомня, че това не е първият подобен случай. През 2014 г. на Qatar Open в плажния волейбол, домакините отново бяха обвинени, че наемат фенове. Даже се появи информация и колко получават "работниците" – по 75 цента на час. 

Тогава журналист от АП придружил в автобус около 150 гастарбайтери от Гана, Кения и Непал. Те били облечени в бели дрехи и традиционно покрити през глава, за да изглеждат като местни фенове. Целта е била да се напълнят празните места и да се създава атмосфера.

Снимка: БГНЕС