Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Вероятно това ще е последният мондиал за двамата може би най-велики футболисти. Винаги ще има дискусии кой е №1! Пеле или Марадона? Кройф или Бекенбауер? Зидан или Роналдо Феномена? Поколенията не трябва да се сравняват. Всеки е блестял в своята ера.

За 15 години Меси и Роналдо превърнаха вкараха футболната сцена в своя хол. Всички се възхищавахме на играта и рекордите им. И на двамата едновременно им липсва едно нещо - титлата на световен шампион. И ако Диего Марадона бие Меси с титлата си от 1986 година, то Португалия се моли за последно танго на Роналдо и първи златен трофей. Двамата офицери на Цар Футбол влизат заедно в клуб "5 участия на мондиал". Но това въобще не е единственото, за което Меси и Роналдо ще се борят в Катар.

Най-много изиграни мачове

Меси е има 19 мача на четири световни първенства, един по-малко от Хавиер Масчерано, два по-малко от Диего Марадона и шест по-малко от Лотар Матеус, който води в това класиране. По време на първата фаза той може да стане аржентинецът с най-много двубои на мондиали и ако стигне до финала, да надмине, бившия селекционер на България.

Най-голям брой победи:

Германецът Мирослав Клозе има 17 победи на четири световни първенства (от Южна Корея и Япония през 2002 г. до Бразилия през 2014 г.). Меси има дванадесет (2 в Германия 2006 г., 4 в Южна Африка 2010 г., 5 в Бразилия 2014 и 1 в Русия 2018) Той ще трябва да стигне до финала в Катар, за да изпревари Клозе.

Първият играч, дал асистенции на пет световни първенства

Меси вече е единственият, дал голови пасове на четири световни първенства и може да вдигне летвата. Изглежда доста лесно постижимо за класата му.

Най-дългото време, изминало от първия и последния гол на Световно първенство.

Тук Меси влиза в пряка конкуренция с Кристиано Роналдо, който отбеляза първия си гол на 17 юни 2006 г., само един ден след дебюта на Меси срещу Сърбия. И двамата са облагодетелствани и от промяната на датите на мондиала от лятото през зимата.

Първият аржентинец, отбелязал гол на четири световни първенства

Марадона (1982, 86 и 94), Габриел Батистута (1994, 98 и 2002) го направиха на три световни първенства. В допълнение с шест гола, Меси е на два зад Марадона и на четири зад Батистута, в класацията за голмайстор на "гаучосите".

Първият голмайстор на 5 световни първенства

Кристиано дебютира преди 16 години срещу Иран и оттогава не е пропускал нито един мондиал, като има общо 7 гола. Притеснителна е формата му в последната половин година.

Най-добрият португалски голмайстор на световни първенства

С гол на Германия 2006, още един в ЮАР 2010 и Бразилия 2014 плюс четири в Русия 2018, Роналдо е само на две попадения от 9-те отбелязани от "черната пантера" Еузебио в Англия'66.

В спор с Лео Меси

Единадесетте мача на Кристиано с капитанската лента му дават шанс да надмине Диего Марадона и Рафаел Маркес, ако стигне до финала. Кристиано направи своя дебют като капитан на второто си световно първенство в Южна Африка 2010 (4 мача), продължи в Бразилия 2014 (3) и в Русия 2018 (4). Меси има 12 двубоя като капитан на Аржентина. Рафа Маркес държи рекорда със 17, а Марадона е втори с 16.

 

Материал на "Труд"