Спортният директор на Датската футболна федерация Петер Мьолер критикува остро президента на ФИФА Джани Инфантино и определи вчерашната му пресконференция в Катар като позорна.

"Бях шокиран, когато разбрах какво е казал президентът на ФИФА вчера. В момента ме е срам дори от това, че трябва да бъда част от световното първенство", каза Мьолер пред ДПА.

В събота Инфантино обвини страните от Западния свят в лицемерие и каза, че критиките към домакините от Катар са напълно неоснователни. Швейцарецът говори близо час в защита на Мондиала в арабската страна, която е остро критикувана заради неспазване на човешките права, отношението си към представителите на сексуалните малцинства, както и смъртта на хиляди мигранти, участвали в изграждането на инфраструктурата за световното първенство. 

"Смятам, че тази реч беше позорна. Това е човекът, който оформя имиджа на футбола и който може да покаже какво всъщност може да прави футболът", заяви Мьолер.

Той добави, че според него ФИФА няма интерес да води дебат за условията в Катар и че е притеснен за бъдещето на организацията, както и на футбола като цяло, защото все повече и повече млади хора губят интерес към него. Освен това Мьолер е на мнение, че провеждането на световното първенство в Катар по никакъв начин няма да промени положението на работещите в страната.

"Смятате ли, че провеждането на световното първенство в Бразилия промени към по-добро живота на обикновените хора там? Дали в Южна Америка стана по-добре от провеждането на световното? Нека видим какво ще се случи и в Катар, когато вече не е под светлината на прожекторите. Не съм убеден, че ще има положителна промяна", каза още бившият футболист.