Галерия

Битката за световната титла по футбол в Катар официално започна на националния празник на страната. На церемония на стадион "Ал Байт" фенове от цял свят станаха свидетели на музикално шоу, което продължи с речи на президента на ФИФА Джани Инфантино и лидера на Катар емир Тамим бин Хамад Ал Тани. Джунг Кук, член на групата BTS, боливудската звезда Нора Фатехи и американската певица Lil Baby изпяха официалния химн на Световното първенство по футбол The World Is Yours To Take. Пред стадиона като селфи кът е поставена огромна световна титла.

Церемонията започна с думи към света на Морган Фрийман, който цитира Корана и говореше с Даним, катарско момче с увреждане. Двамата обявиха света като единно цяло и го поканиха да се наслади на събитието. „Въпреки различията ни, говорейки различни езици, ние трябва да ценим емоциите, които ни свързват “, каза Фрийман.

Последва традиционна катарска песен и традиционния арабски танц със саби, след което бяха разкрити знамената на всички участници в първенството, последва и ретроспекция на химните на първенствата от 2008 г. насам.

Последва видео, разказващо историята на футбола в Катар и развитието на спорта от пустинята до изграждането на луксозните стадиони за световното първенство. Катарското кралско семейство разписа една от първите национални фланелки, а лидерът на Катар емир Тамим бин Хамад Ал Тани произнесе приветствена реч, като обяви, че страната е работила, за да направи добро на цялата човешка раса и сега всички ще се радват на един празник на човечеството на различни по своята сексуалност, раса, пол и възраст хора от целия свят. "Нима има нещо по-красиво от това да забравим за различията си", призова емирът и пожела късмет на всички отбори.  Церемонията продължи с грандиозна заря!

В интервю за агенция Асошиейтед прес режисьорът на церемонията Марко Балич обеща шоу и изпълни заканата си, след като професионално организира и церемониите по откриването на Олимпийските игри в Рио (2016) и Токио (2020).

Катар дебютира на световни първенства. И се стреми да спази традицията до момента - никоя страна - домакин не е била победена в началния мач. Катарците са в група А, която включва още Еквадор, Холандия и Сенегал. Откриването е срещу Еквадор, който направи добри плейофи, но пристига без много известни имена. Това ще бъде четвъртото световно първенство, на което отборът на Еквадор ще участва.

„Беше много натоварващо умствено, емоционално и културно“, увери в интервю за испанския вестник MARCA Марко Балич. 

 

 

"За първи път световно първенство по футбол има такава церемония по откриването. Досега беше в един ред - певец, знамената и край. Този път е церемония като тази на Олимпийските игри. Катарците поискаха такава, която да обясни какво предлага страната на света, съдържателен разказ. Това е историята на една страна, която кани всички да дойдат в Катар, независимо от пола, религия или сексуални предпочитания. Те искат да се покажат като платформа за мир между Изтока и Запада", казва Балич.

"Катар иска да каже на света, че пази традициите си, но в същото време гледа към бъдещето. Футболът обединява богатите и бедните, това е тяхната сила, която е уникална”, увери венецианецът. "Разбира се, огромна трагедия са хората, които загинаха на стадионите. Но мисля, че това е сериозен проблем в цяла Азия. Индия има 48 000 смъртни случая годишно в строителния сектор. Сигурен съм, че с пренасянето на тези събития от такъв мащаб в тези страни се постига напредък, отварят се врати“, каза цитираният от "Труд" Балич.

Церемонията е покана към целия свят да пътува до Катар. „Вратата в Катар ще бъде отворена от жена. След това Морган Фрийман, Инфантино и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани ще приветстват гостите. И споменът за миналото ще се появи чрез талисманите, сред които Наранхито, който ще поздрави La'eeb, джинът на лампата. В музикалната част участват южнокорейецът Джунг Кук, заедно с катареца Фахад Ал Кубаиси", обяви Балич.

В тази работа на потапяне в катарската култура Балич намира съществена подкрепа в Ахмед ал Бейкър, заместник артистичен директор. Те са ръководители на екип, допълван от Анджела Ало (художествен директор), Дурхам Маренги (светлинен дизайнер), Кристоф Бергуно (отговорен за пиротехниката).

 

 

Официалната песен на Световното първенство бе изпълнена за първи път на живо на церемонията по откриването. „Hayya Hayya“ символизира как музиката и футболът могат да обединят света“, каза Кей Мадати, търговски директор на FIFA, за смисъла на песента. Изпълнителите на песента са Тринидад Кардона, Дейвид Адедеджи Аделеке, по-известен като Давидо и Айша. Историята на Кардона е любопитна, защото става известен на 17 години, когато негов приятел го записва как пее в банята, видеото за кратко време достига милиони гледания. Давидо е певец и автор на песни, роден в Съединените щати, но израснал в Нигерия. Самият той е искал да смеси тези две култури в музиката си. Най-известните му песни са „Don Jazzy“, „2 Face idibia“ или „Wande Coal“. През 2020 г. списание Times го класира като един от 20-те души, които могат да променят света и той се появи във филма „Принцът на Замундия 2“ на Еди Мърфи. Айша е представителката на Катар, една от най-известните артистки в страната.

Световното първенство започна на фона на грандиозни скандали и твърдения за над 6500 загинали работници, които са участвали в строежа на стадионите, подслушване на видни футболни фигури, определящи в публичните си оценки рейтинга на Катар и най-вече - признанието на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер, че страната е спечелила домакинството си с грандиозна корупция и гласовете на Франция срещу сделка за бойни самолети. Първенството започна и на фона на странни забрани за феновете да не пият алкохол на и извън стадионите, да не са разголени на публични места и т.н

Мачът между Катар и Еквадор ще започне от 18:00 часа на стадион Ал Байт.