Капитаните на националните отбори по футбол на Англия, Уелс, Белгия, Нидерландия, Швейцария, Германия и Дания няма да носят ленти с цветовете на дъгата, след като от ФИФА изрично ги предупредиха, че ще има санкции и жълти картони за подобно поведение.

"Не искаме капитаните ни да започват мачовете с жълти картони. Като национални федерации не можем да искаме от нашите футболисти да рискуват спортни санкции на терена", написаха обща позиция седемте федерации.

В началото и Франция бе сред отборите, които трябваше да се включат в инициативата One Love, чрез която се защитават правата на хората с различна сексуална ориентация, но капитанът на "петлите" Юго Лорис вече обяви, че няма да носи лентата.

"Бяхме готови да плащаме глоби в случай на неуважение към правилата за екипите и бяхме много ангажирани към лентата. Но не можем да поставим играчите в ситуацията, в която ще бъдат предупредени официално или дори може да бъдат изгонени от терена (в случай на втори жълт картон)", обявиха федерациите.

Според правилата капитаните трябва да носят "лента, доставена от ФИФА". В случай на неспазване на правилата съдията има право да върне капитана, за да коригира екипа си и при неизпълнение да го санкционира с жълт картон.

На капитанските ленти на ФИФА има далеч по-неутрални послания, като "Спасете планетата", "Образование за всички" или "Не на дискриминацията".