Бразилия винаги е фаворит на световните първенства и турнирът в Катар не прави изключение. След края на борбата в груповата фаза на преден план излезе интересна статистика, която показва защо Селесао ще спечели титлата. 

Не са много случаите в историята на Мондиала, когато нито един тим в групите не успява да спечели всичките си мачове, но този път се случи точно така, след като Бразилия, Франция и Португалия загубиха последните си срещи от Камерун, Тунис и Южна Корея. 

Оказва се, че всеки път, когато в груповата фаза няма отбор с пълен актив, южноамериканците винаги триумфират. Това се случва за първи път през 1958-а, когато бразилците излизат от групата с победа и 2 равенства, но след това побеждават Уелс, Франция и Швеция, за да вдигнат титлата. 

4 години след това в Чили се случва същото. Техният рекорд е същият в групата, за да дойдат победите срещу Англия, Чили и Чехословакия. В САЩ през 1994-а е последният такъв случай. Тогава Бразилия записва 2 победи и равен в групата си, за да дойдат победите срещу САЩ, Нидерландия, Швеция и на финала срещу Италия с дузпи. 

Има обаче и статистика, която показва,  защо тимът няма да е шампион. Когато бразилците губят мач в груповата фаза, не могат да стигнат до триумфа. Това се случва през 1930, 1966 и 1998-а, като те бяха най-близо на турнира във Франция, когато загубиха финала.