Селекционерът Луис ван Гаал гарантира само две места в националния отбор на Нидерландия за предстоящото световно първенство, въпреки че под негово ръководство за всички е от първостепенно значение да бъдат в добра спортна форма, пише Майк Глийсън от Ройтерс. Едно от тях е за нападателя Мемфис Депай и второто е за неговия съотборник в Барселона - Френки де Йонг, чието игрово време далеч не е достатъчно.

Според Ван Гаал, Де Йонг има ключова роля в халфовата линия и съблекалнята като цяло.

"Френки е изключително важен за мен, тъй като той повишава качеството на играта ни драстично", заяви Ван Гал по-рано през годината.

След дебюта си през 2018, Де Йонг игра в 45 от 48-те мача на националите и бе титуляр в 43 от тях. Той е в основата на възраждането на националния отбор, който е съвсем различен от тези, които не успяха да се класират за еврофиналите през 2016 и за световното първенство през 2018.

По ирония на съдбата, на Евро 2020 страховете на нидерландците бяха свързани с това, че Де Йонг може да е изиграл твърде много мачове за Барса и да изпитва умора с националния отбор. Сега опасенията са за това, че той може да не е във форма, тъй като Шави Ернандес не използва плеймейкъра като титуляр. Барса дори опита да продаде Де Йонг през лятото, но играчът отказа.

"Никога не съм искал да напускам Барселона и затова бях спокоен през лятото. Клубът си има собствени възгледи, аз също имам моите си. Понякога те не се препокриват", каза той през септември.