Нидерландия с лекота преодоля първото си препятствие във фазата на директните елиминации на световното първенство. Тимът на Луис ван Гаал тресна 3:1 САЩ в осминафинал от мондиала в Катар.

Както и в предните срещи от груповата фаза, "лалетата" не блестяха, но взеха своето.

Така след 4 поредни мача, в които показват прагматична игра, Нидерландия е на 1/4-финал и чака победителя от двойката Аржентина-Австралия.

Депай откри в 10-ата мин. за "лалетата". В края на първото полувреме оранжевите удариха втори път - чрез ветерана Блинд.

Хаджи Райт върна надеждите на американците с гол в 76-ата мин. Но най-добрият на терена - Дензел Дъмфрис, реши всичко с трети гол в 81-ата мин. Халф-бекът даде и две асистенция.


Първата опасност пред двете врати бе пред тази на Нидерландия още в третата минута. Пулишич се озова на чиста позиция след пас на съотборник, а защитниците на "лалетата" забравиха за звездата на янките. Играчът на "Челси" пробва с техничен удар да преодолее Ноперт, но стражът изби с крак.

В 10-ата мин. "лалетата" удариха за пръв път. Играчите на Ван Гаал организираха бърза атака. Топката стигна до Дъмфрис. Футболистът на "Интер" нахлу дълбоко в противниковата половина. Стигна почти до аутлинията, където вдигна глава и видя чакащия на дузпата Мемфис Депай. А за нападателя остана най-лесното - да прати топката в мрежата.

Мемфис се възполза от груба грешка в отбраната в САЩ, но ударът му в 21-ата мин. не намери целта. Депай не се отказа при изритана топка от вратаря си Ноперт и притесни сериозно Рийм, който бе разколебан и не успя да изчисти. Въпреки че бе в трудна позиция, Мемфис пробва шут, но той излезе в аут.

Към края на първата част янките опитаха да се върнат в мача. Американците бавно и постепенно нахлуха в полето на Нидерландия. Опитаха и няколко удара, дело на Дест и Уеа, но защитата на Ван Гаал се справи.

Напук на стремглавите атаки на САЩ, "лалетата" удариха за втори път.

Точен бе Дейли Блинд в добавеното време на първата част. Попадението бе огледално на първия гол във вратата на САЩ. Отново Дензел Дъмфрис проби по десния фланг, стигна почти до аутлинията и пусна пас, където сам този път бе ветеранът в състава на Ван Гаал, който с прецизен удар матира за втори път Търнър.

Втората част започна с натиск за янките, които не се предаваха, въпреки че губеха с два чиста гола.

Уестън Маккени отклони топката към Рийм след корнер. Защитникът на янките стреля и всички американци виждаха как влиза в мрежата на Нидерландия, само че бранител на "лалетата" изби от самата голлиния.

Между двете ситуация, янките можеха да си забият автогол. Цимерман опита да избие топката преди тя да стигне до Депай, който нахлуваше в пеналта на САЩ. Бранителят стигна пръв до топката, но я запрати право към собствената си врата. Само добрият рефлекс на Търнър спаси трети гол във вратата му.

Уестън Маккени тества Ноперт, но 2-метровият страж на Нидерландия със сетни усилия изби силния му шут.

 Мачът изглеждаше, че вървеше в руслото, в което искат "лалетата", но смените на селекционера на САЩ Грег Берхалтер додоха резултат.

Основната заплаха за последните 25 мин. за нидерландците бе Хаджи Райт.

Младият футболист не спираше да тормози защитата на Ван Гаал.

И така се стигна до 76-ата мин. Райт вкара най-куриозния гол на мондиала в Катар. Играчът някак докосна топката така, че тя придоби неестествена траекторията и се озова в мрежата на Ноперт.

Само минута по-късно Райт можеше да изравни. Пас към него го изведе сам срещу стража на Нидерландия, само че Ноперт внимаваше, излезе и точно преди Райт да го изпревари и да мушне топката зад гърба му, я изчисти.

В 81-ата мин Дъмфрис сложи край на мечтите на американците за нещо повече на турнира в Катар.

Блинд с перфектно центриране намери на задната греда Дензел Дъмфрис, който не сбърка.

Въпреки двата гола пасив, янките не се предадоха. Те не спряха да атакуват, но не успяха да затруднят Ноперт.

В последната минута Нидерландия можеше да вкараха и четвърти гол, ала играчите на Ван Гаал се засуетиха при една от контраатаките си.
 

Нидерландия - САЩ 3:1

Голмайстори: 1:0 Депай (10); 2:0 Блинд (45); 2:1 Райт (76); 3:1 Дъмфрис (81)


Стартови състави:

Нидерландия: Андрийс Ноперт, ЮриенТимбер, Върджил ван Дайк, Нейтън Аке, Дензел Дъмфрис,  Френки де Йонг, Мартен де Роон, Дейли Блинд, Дави Клаасен, Мемфис Депай, Коди Гакпо


САЩ: Мат Търнър, Сержиньо Дест, Уокър Цимерман, Тим Рийм, Антони Робинсън, Тайлър Адамс, Юнус Муса, Уестън Маккени, Кристиан Пулишич, Хесус Ферейра, Тимъти Уеа