САЩ и Уелс не се победиха в първи мач за двата тима от група B на световното в Катар. Срещата, играна на стадион "Ахмед Бин Али", завърши 1:1.

Тимъти Уеа даде аванс на "янките" през първата част. Голямата звезда на Уелс - Гарет Бейл, възстанови равенството в заключителните десет минути на двубоя. Бившият играч на "Реал" (М) бе точен от дузпа, която сам си спечели.

В следващия кръг САЩ ще играе с фаворита в групата Англия. "Драконите" пък срещат Иран след 4 дни.

За Уелс това е първо участие на мондиал от далечната 1958 година, когато страната дебютира на най-големия футболен форум. Британците не показаха играта, която демонстираха на последните две европейски първенства през първата част.

Второто полувреме играчите на Роб Пейдж постепенно започнаха да вдигат темпото и заслужено се поздравииха с точката.

Вижте ТУК най-интересното от срещата по минути


И двата тима подходиха плахо в първите минути. И Уелс, и САЩ не предприемаха рискове и разиграваха топката постепенно и чакаха грешки.

Още в 9-ата минута САЩ можеха да поведат. Играч на Уелс бе на косъм да си отбележи автогол. Една от двете големи звезди на "янките" - Тимъти Уеа, проби от дясно и центрира успоредно на голлинията.

Бранителят на "драконите" Джо Родън насочи топката право към вратата на Уейн Хенеси, но стражът реагира и изби, за да предотврати автогол. В следващата атака нападателят на САЩ Сарджънт остана непокрит в наказателното поле, но шутът му излезе в аут.

Последваха няколко напрегнати минутки. Двама от играчите на американците влязоха опасно в краката на противниците си, за което бяха санкционирани от рефера Абдулрахман Ал-Джасим.

Пулишич нахлу опасно в противниковото назателно поле, ала се забави и топката му бе отнета, преди да отправи удар.

"Янките" поведоха в 36-ата минута. След чудесна комбинация, Тимъти Уеа бе изведен в коридор от Пулишич зад отбраната на "дракоките" и остана очи в очи със стража на Уелс Уейн Хенеси и с лекота го преодоля.

За сина на президента на Либерия и носител на "Златната топка" Джордж Уеа това е четвърти гол за националния отбор на САЩ. На почивката селекционерът на Уелс пусна в игра Кийфър Мур. Той се появи на мястото на Дан Джеймс.

Втората част започна по-добре за британците. Гарет Бейл и компания опитаха да притиснат съперника си, който се бранеше отлично и не позволи на символичните гости да стигнат до нещо опасно пред вратата на Търнър.

Уелс тотално взе инициативата в първите 20 минути на втората част. Те опитаха какво ли не, ала това не даде резултат. По чудо "драконите" не изравниха резултата в срещата на втората част.

Първо в 64-ата минута Бен Дейвис стреля с глава, ала стражът на "янките" Търнър се разтегна максимално и изби в корнер. След него Мур изпревари съперник в наказателното поле и отправи удар от чиста позиция, но той не намери рамката на вратата.

Уелс "дръпнаха" ръчната, явно уморени. Това даде възможност на САЩ да задържат повече топката. "Янките" организираха няколко добри атаки, но им липсваше завършващият удар.

Така се стигна до 80 минута, когато Бейл получи с гръб в наказателно поле. Голямата звезда на Уелс бе фаулиран и съдията отсъди дузпа. Зад топката застана вездесъщият Бейл и не остави шансове на Търнър.

САЩ - Уелс 1:1

Голмайстори: 1:0 Уеа (36), 1:1 Бейл (82);  

Стартови състави:

САЩ: Търнър, Дест, Зимерман, Рийм, Робинсън, Адамс, Муса, Маккени, Пулишич, Уеа, Сарджънт

Уелс: Хенеси, Уилямс, Дейвис, Мехам, Ампаду, Родон, Уилсън, Рамзи, Бейл, Робъртс, Джеймс

Жълти картони: Дест (САЩ), Маккени (САЩ), Бейл (Уелс), Мехам (Уелс); Рийм (Уелс); Акоста (САЩ)