Със страхотен гол на Лео Меси и негова асистенция, Аржентина победи с 2:0 Мексико в напечен мач от група "С" на Мондиал 2022, игран на стадион "Лусаил Айконик".

Седемкратният носител на Златната топка откри резултата за "гаучосите" в 64-ата минута с великолепен удар извън наказателното поле, а в края подаде на Енцо Фернандес, който оформи крайния резултат. Сблъсъкът беше много здрав, преобладаваха твърдите единоборства, но в крайна сметка наличието на Меси, наклони везните в полза на шампиона на Южна Америка.

В класирането лидер с 4 точки е Полша, следва Саудитска Арабия с 3 пункта, колкото има и Аржентина. Мексико остава с 1 т. В последния кръг в групата, който е насрочен за 30 ноември, Меси и компания излизат срещу "дружина полска", докато "ацтеките" играят със "зелените соколи" и трябва да спечелят задължително, за да имат шансове за класиране на 1/8-финалите.  


Селекционерът на "гаучосите" Лионел Скалони смени половината състав от загубата с 1:2 от Саудитска Арабия. Очаквано на пейката остана Кристиан Ромеро, който носи основна вина за поражението. До него бяха още двама бранители, които започнаха титуляри срещу арабите – Науел Молина и Николас Таляфико, както и Леандро Паредес и опитният Папу Гомес. На техните места започнаха съответно Лисандро Мартинес, Гонсало Монтиел, Маркос Акуня и халфовете Гуидо Родригес от Бетис и Алексис Мак Алистър от Брайтън.

Херардо Мартино също направи промени от равенството 0:0 с Полша. Съставът на Мексико беше една идея по-дефанзивен, като Алексис Вега и асът на Наполи Ървинг Лосано стартираха в предни позиции. На скамейката остана Едсон Алварес от Аякс. 

Преди сблъсъка Аржентина беше опрян до стената и нямаше право на грешка, за да не изпадне в положението от Мондиал 2018 г. Тогава след два мача,  отборът имаше само 1 точка и по чудо прескочи групата, след като Маркос Рохо вкара победен гол срещу Нигерия в 86-ата минута. Но "ацтеките" определено са удобен съперник за Лео Меси и компания, защото "гаучосите" спечелиха последните си три мача срещу тях с голова разлика 8:0. Те бяха приятелски, а през 2010 г. отборите играха 1/8-финал на Световното и Аржентина се наложи с 3:1.

Напрежението на стадион "Лусаил Айконик" през първото полувреме определено властваше и интересните моменти липсваха. Мексико се защитаваше стабилно и на ръба на позволеното, докато Аржентина така и не можеше да намери пролуки в добре подредената защита на "ацтеките".

Мексико създаде нелошо голово положение в 10-ата минута, но в никакъв случай не беше чисто. След центриране от фаул, топката беше отклонена на далечна греда към непокрития Ектор Морено, който не успя да засече. 

После Лео Меси пробва директен удар от фаул от фланга, но опитният Гийермо Очоа боксира, след което беше фаулиран. В края на полувремето Лаутаро Мартинес засече с глава от вратарското поле, но много неточно. Първото спасяване в мача дойде в 45-ата минута, когато Алексис Вега стреля от фаул, но Емилиано Мартинес не беше затруднен по никакъв начин.

Статистиката за първите 45 минути показваше по 1 точен изстрел за двата отбора, 3 неточни, 2 от които на сметката на Мексико и едва 4 голови положения, които отново бяха по равно. За сметка на това, нарушенията бяха 16.

Малко след подновяването на играта, Аржентина спечели фаул, фронтално срещу вратата. Зад топката застана Меси, но изпълнението му беше неточно и мина високо над напречния стълб. В 64-ата минута натискът на "гаучосите" се увенча с успех. Анхел Ди Мария подаде към Меси пред наказателното поле, асът на ПСЖ укроти топката и нанесе страховит удар, влетял в долния десен ъгъл за 1:0! Наистина фантастичен гол!

Лионел Скалони веднага направи дефанзивна смяна и Кристиан Ромеро замени Ди Мария. В игра за Мексико се появиха Уриел Антуна и Раул Хименес в опит да засилят нападателната мощ.

В 87-ата минута Аржентина сложи точка на спора. Меси намери Енцо Фернандес, който с редица финтове обърка защитата на Мексико и с великолепен удар в далечния ъгъл матира Очоа за крайното 2:0!

Аржентина - Мексико 2:0

Голмайстор: 1:0 Меси (64), 2:0 Фернандес (87)

Аржентина: Мартинес, Монтиел (63-Молина), Отаменди, Мартинес, Акуня, Де Пол, Родригес (56-Фернандес), Мак Алистър (69-Паласиос), Ди Мария (69-Ромеро), Меси, Лаутаро (63-Алварес)
Селекционер: Лионел Скалони

Мексико: Очоа, К. Алварес (66-Хименес), Морено, Монтес, Араухо, Гайярдо, Ерера, Гуардадо (41-Гутиерес), Чавес, Вега (66-Антуна), Лосано (73-Алварадо)
Селекционер: Херардо Мартино

Стадион: "Лусаил Айконик"
Съдия: Даниеле Орсато (Италия)
Жълти картони: Монтиел (Аржентина); Араухо, Гутиерес, Ерера, Алварадо (Мексико)

Снимки: БГНЕС