Аржентина се класира за четвъртфиналите на Световното първенство в Катар, след като победи с 2:1 Австралия. Лионел Меси отново ще “открадне” заглавията, след като вкара първия гол в мача в 35-та минута, а след почивката Хулиан Алварес (57) се разписа във втори пореден двубой.

Австралийците изглеждаха като обречени на ст. “Ахмад бин Али” в Ал Раян, но в 77-та минута от нищото шут на Крейг Гудуин се отклони в тялото на Енцо Фернандес и влезе във вратата на Аржентина. Малко след това “озитата” имаха грандиозен шанс да изравнят, но Лисандро Мартинес блокира удар на Азиз Бехич.

В крайна сметка Аржентина свърши своята работа и продължава към следващата фаза, където ще се изправи срещу Нидерландия. Меси пък ознаменува своя мач №1000 в професионалния футбол с 9-мия си гол на Световни финали. По този начин Лео изпревари Диего Марадона (8), а пред него е само Габриел Батистута (10). Така Меси в своята кариера вече има 789 гола и 348 асистенции.

Началото на срещата бе леко скучновато, защото Аржентина имаше огромно предимство при притежанието на топката, а австралийците се бяха построили зад линията на кълбото. “Гаучосите” не получаваха никакви пространства в противниковата половина, докато не дойде 35-та минута. Тогава Меси ознаменува своя мач номер 1000 в професионалния футбол с гол.

Австралийците не успяха да избият добре топката след центриране на Меси от свободен удар. Последваха няколко подавания на южноамериканците, а при едно от тях Отаменди бе намерен в наказателното поле. Защитникът настъпи топката за Меси, който с техничен удар по диагонала не остави шансове на Матю Райън - 1:0 за Аржентина.

След почивката ситуацията не се промени особено, като в 50-та минута Меси пробва рефлексите на Райън с изстрел от границата на наказателното поле. В 53-та минута австралийците имаха своя първи голям шанс, дошъл след грешка на Отаменди. Защитникът върна леко топката към Емилиано Мартинес, който със сетни усилия успя да избие пред погледа на Дюк.

В 57-та минута нова вратарска грешка на практика уби интригата. Матю Райън сгреши сериозно и подари топката на аржентинците. Родриго Де Пол успя да я отмъкне от вратаря на Австралия, след това Хулиан Алварес я настигна и я насочи в опразнената врата. Така нападателят на Манчестър Сити се разписа във втори пореден мач.

Последваха минути, в които не се виждаше как австралийците се върнат мача, докато в същото време аржентинците и в частност Лионел Меси се забавляваха на терена. В игра бе включен и Лаутаро Мартинес, който имаше своите възможности да вкара трети гол.

И така от нищото в 77-та минута Австралия намали резултата. Далечен удар на Крейг Гудуин намери тялото на Енцо Фернандес, което излъга Емилиано Мартинес и топката влезе във вратата на Аржентина. Първоначално голът бе записан на името на Гудуин, но след това от ФИФА го писаха като автогол на Фернандес.

В 81-та минута Австралия като по чудо не вкара втори гол.  Бекич проби в наказателното поле на Аржентина, премина през четирима защитници на противника и точно преди да стреля Лисандро Мартинес се хвърли на шпагат и блокира удара му.

В 89-та минута Аржентина можеше да реши мача с трети гол, но Лаутаро Мартинес направи грандиозен пропуск. Нападателят получи чудесен пас от Меси и беше оставен сам срещу Райън. Ударът на Лаутаро обаче бе безкрайно разочароващ. Малко след това Лаутаро се отчете с нов пропуск след пас на Меси, но този път Райън отрази. В следващата атака пък Меси си намери позиция за стрелба и прати топката фалцово към вратата, но за негово съжаление малко над гредата.

В последните секунди на 7-минутното продължение Австралия имаше невероятен шанс да изравни резултата. След изсипана топка в наказателното поле на Аржентина топката стигна до 18-годишния Гарант Куол. Младокът си я спря, обърна се и остана сам срещу Емилиано Мартинес. Вратарят на "гаучосите" обаче направи фантастично спасяване и запази вратата си.

Аржентина - Австралия 2:1
1:0 Лионел Меси 35'
2:0 Хулиан Алварес 57'
2:1 Енцо Фернандес 77'-автогол

Аржентина: Мартинес, Молина (80 - Монтиел), Ромеро, Отаменди, Акуня (71 - Талиафико), Фернандес, МакАлистър (80 - Паласиос), Де Пол, Гомес (50 - Л. Мартинес), Меси, Алварес (71 - Лаутаро)

Австралия: Райън, Дегенек (73 - Карачич), Сютър, Роулс, Бехич, Муй, Ървин, Бакъс (58 - Хустич), Леки (72 - Куол), Дюк (73 - Макларън), МакГий (58 - Гудуин)