Лионел Меси остава на световното първенство и вече е на косъм от вечния рекорд за най-много мачове на световни първенства. Победата с дузпи над Нидерландия бе двубой №24 за аржентинския капитан на мондиали. Лео направи брилянтна асистенция за първото попадение на Науел Молина, след което сам реализира от дузпа.

Полуфиналът срещу Хърватия ще бъде 25-ото участие на Меси на световно, с което той ще се изравни с досегашния рекордьор Лотар Матеус – също 25 мача в периода 1982-1998 г. за Германия. Без значение дали гаучосите ще продължат, Лео ще има шанса да излезе еднолично начело следващата събота или неделя (в зависимост от това дали албиселесте ще играе на финала или в мача за трето и четвърто място).

При реализаторите на мондиали обаче звездата на Аржентина е чак на осмо място за всички времена с 10 гола. Номер 1 е Мирослав Клозе с 16. Кристиано Роналдо остана с 22 мача на СП след отпадането на Португалия от Мароко.

С попадението си срещу Нидерландия Лео Меси се изравни с Габриел Батистута като реализатор №1 на Аржентина на световно. Меси се наслаждава на най-резултатната си година с националната фланелка. През 2022 г. той вкара 15 попадения за албиселесте и с това подобри рекорда си от 2012-а, когато бе точен 12 пъти.

 

С НАЙ-МНОГО МАЧОВЕ НА Световни финали

25 – Лотар Матеус

24 – Лео Меси, Мирослав Клозе

23 – Паоло Малдини

21 – Кристиано Роналдо, Диего Марадона, Уве Зеелер, Владислав Жмуда