В родния град на Лионел Меси - Росарио, отпразнуваха бурно световната титла на Аржентина, съобщава АП.

Южноамериканците триумфираха снощи на финала на футболния Мондиал 2022 в Катар с 4:2 след изпълнение на дузпи срещу защитаващия трофея Франция. Меси вкара в редовното време, което завърши 2:2, в последствие беше точен и в продълженията (3:3), а след това се разписа и при наказателните удари.

Голямата звезда и капитан на националния тим на Аржентина беше избран за най-добър футболист на турнира.   

По улиците на Росарио се стекоха хиляди, които пееха, танцуваха и крещяха от неистова радост.    

"Ние сме шампиони, само това искахме, най-вече заради Меси и заради целия отбор", коментира 25-годишният Сантиаго Ферарис.

Животът в Росарио, както навсякъде в страната, беше парализиран по време на драматичния финал, като всички бяха затаили дъх пред телевизионните екрани. След триумфа десетки хиляди с национални знамена излязоха по улиците да празнуват.

Местните жители имаха още един повод за радост, тъй като Анхел Ди Мария, който отбеляза втория гол в двубоя срещу Франция в редовното време, също е роден в Росарио.

"Това е лудост. Надмина всичките ми очаквания. Толкова много хора сме тук, за да празнуваме. Това е най-хубавото в днешния ден", заяви 26-годишният Херемиас Реголо.

28-годишната Микаела Хунко подчерта, че за нея победата е още по-значима, тъй като е първата в живота й, след като Аржентина преди това спечели титлата през 1986 година, когато тя не е била родена.

"Чувството е невероятно. Аржентина победи. Това обединява всички ни. Ние сме най-добрите в света, е безценно е. Горда съм, че Меси и Ди Мария са от Росарио. Най-добрите играчи в света са родени тук", каза Хунко.    

Аржентина е разтърсвана от сериозна икономическа криза, а инфлацията за последната година е почти 100 процента.

"Аржентина заслужаваше тази радост заради всичко лошо, което се случва в страната. Момчетата от Росарио винаги са доказвали, че са готови да се справят с всяко предизвикателство", коментира 21-годишният Родриго Медина.