"Дали ставам по-добър с възрастта?" - повтори въпроса на репортер Оливие Жиру, с лека усмивка на уста и галейки брадата си, сякаш наистина обмисля надълго и нашироко отговора си. -"Точно като хубавото вино. Много приятели ми го казват. Приятно е. Чувствам се добре физически и имам мотивация да играя на най-високо ниво.

Ще играя, докато тялото ми го позволява, защото съм борбена натура и безкрайно много се наслаждавам на играта на този отбор. За мен е огромна чест да представлявам Франция и ще продължа да го правя. Не знам докога. Не искам да си слагам никакви граници."

Жиру вече е на 36 и изминаха почти пет години, откакто бе отпратен от Арсенал. Феновете на "артилеристите" не бяха доволни от головите му възможности, а в клуба го смятаха за безперспективен. Една от клубните легенди и негов сънародник - Тиер Анри, пък през лека насмешка обясняваше от студио в студио как Арсенал няма как да стане шампион с Оливие начело на атаката.

Затова го изпъдиха от "Емирейтс", след което платиха над 60 милиона евро, за да привлекат Пиер-Емерик Обамеянг. С него също не спечелиха титлата, а накрая и му платиха, за да си тръгне от клуба.

Междувременно Жиру спечели ФА Къп за четвърти път, Лига Европа и Шампионската лига с Челси и Серия "А" с Милан. А, да - стана и световен шампион с Франция.

Нелоша статистика за един "безперспективен" нападател, който води родината си към защита на световната титла за първи път от Бразилия през 1962-ра.

Във вторник в Доха "деветката" на Дидие Дешан отбеляза първия гол за Франция за победата с 3:1 над Полша. "Петлите" си гарантираха четвъртфинален сблъсък с Англия, а Жиру се превърна в голмайстор №1 в историята на френския национален отбор. Нападателят на Милан вкара своето попадение №52 в 116-ия си мач за Франция, изпреварвайки не кого другиго, а именно един от основните си критикари - Тиери Анри.

Това бе перфектният начин за Жиру да затвори устите на всички критици, които вече пета година го "разнасят" с насмешка, че не е допринесъл с нищо за световната титла на Франция през 2018-а, тъй като не успя да се разпише нито веднъж в Русия. Ролята му на върха на френската атака обаче далеч не е само да вкарва голове.

Въпреки че може и го показва и в Катар. А попаденията му, и не само с националната фланелка, са от красиво по-красиво. Срещу Полша можеше да добави още един шедьовър към пребогатата си колекция, но голът му с ножичен удар бе отменен по незнайна причина. Така Жиру остава №1 със своите 52 гола досега - почти по един на всеки два мача за национала. А реакцията на съотборниците му, когато счупи рекорда на Анри, доказа какво мислят за него в съблекалнята на Франция, което е най-важното за Дешан и всеки един фен на "петлите" по целия свят.

Сякаш прогнозата на Златан Ибрахимович излезе от устата му и влезе право в Божиите уши. Преди Мондиала съотборникът му в Милан предрече, че Жиру ще стане не само голмайстор на Световното, но и играч №1, откритие на турнира и още, и още, докато всички награди не бъдат изчерпани.

"Оливие е лидер и пример за младото поколение", каза вратарят и капитан на Франция Юго Лорис за своя сънародник. Двубоят срещу Полша и за него бе паметен, тъй като се изравни с лидера по мачове с националната фланелка с Лилиан Тюрам, който гледаше срещата на живо от трибуните, а синът му - Маркус, се появи като резерва за финалния четвърт час.

"Имаме много млади момчета в отбора и той е пример за тях - каза още Лорис, който говори повече за рекорда на съотборника си, отколкото за своя. - Няма значение дали си имал спадове в кариерата си, най-важното е да бъдеш постоянен и силен психически в най-важните моменти и никога да не се предаваш.

И точно това прави Оливие през цялата си кариера, което сега му се отплаща. Познавам отлично Оливие и съм сигурен, че той няма да се задоволи да остане на кота 52. Ще иска да добави още някой-друг гол. Да се надяваме, че и ще продължи да помага на отбора да върви напред."

Жиру се превърна в титулярния нападател на Франция след контузията, която покоси Карим Бензема в навечерието на Световното първенство. Да загубиш носителя на "Златната топка" преди началото на Мондиала е огромна загуба, но според някои липсата му и наличието на фигура като Жиру е от полза за "петлите".

Без Бензема, който в досието си има няколко неприятни скандала с участието си в националния отбор, и Пол Погба, чието голямо его не успя да се побере дори на "Олд Трафорд", Франция изглежда по-сплотен отбор. А с Жиру начело на атаката фокусът няма да падне само върху централния нападател, а ще даде повече свобода на Килиан Мбапе и Усман Дембеле по крилата и на Антоан Гризман, който пое ролята на нещо като атакуващ плеймейкър.

С Бензема в състава си Франция отпадна безславно на осминафиналите на Европейското от Швейцария след изпълнение на дузпи. Без него "пелите" гледат уверно към втора поредна световна титла. "Глътка свеж въздух. Да играя на Световното за мен означава свобода", отговори Жиру, запитан за разликата в атмосферата в отбора между тази на Евро 2020 и тази в Катар.

И това на фона на обвиненията срещу Погба от брат му - Матиас, че е използвал черна магия, за да урочаса свои съотборници, сред които и Мбапе. Около Жиру подобни скандали липсват. Той е много повече обединяваща фигура, а постиженията му след раздялата с Арсенал доказва и огромната му класа.

"Той е наистина много добър човек - казва за него Жул Кунде. - Страхотен играч, лидер и един от най-опитните в този отбор. Винаги е в добро настроение, а сега е още по-щастлив заради рекорда. Това е плод на дълголетието в кариерата му и на увереността в собствените си възможности."

Но за самия Жиру рекордът е по-маловажен от колективното благо.

"Време е да мислим напред и да забравим за този рекорд, защото, и без това, много хора са се концентрирали върху него - каза нападателят. - Вече е сторено, сега важното е да продължа да бележа и да помагам на тима, за да стигнем възможно най-напред в турнира."

Следващата цел - четвъртфиналът срещу Англия.

Материал на webcafe.bg