Австралия се класира за осминафиналите на Световното първенство по футбол, след като шокира с 1:0 Дания на стадион “Ал Жануб” в Ал Уакра. “Червеният динамит” имаше наглед предимство в мача, но така и не създаде реално голове положение.

За сметка на това в 60-та минута “озитата” хванаха съперника си на контраатака и с прекрасно насочен удар на опитния Матю Леки извлякоха максимума от мача.

Победата бе достатъчна, за да прати Австралия в осминафиналите. В другия мач от Група D Тунис победи с 1:0 Франция. Така в крайното класиране “петлите” завършиха на първото място с по-добра голова разлика от Австралия. Двата тима имат по 6 точки, но настоящият световен шампион има голова разлика 6:3 или +3, докато Австралия е с -1 (3:4). Тунис събра актив от 4 точки, докато голямото разочарование остана за Дания със само точка от трите си мача в Катар.

На осминафиналите Франция ще играе срещу завършилия на второ място в Група С, а Австралия срещу първенеца. Това ще стане ясно тази вечер след мачовете Полша - Аржентина и Саудитска Арабия - Мексико. Моментното класиране там е следното: Полша е с 4 т, Аржентина и Саудитска Арабия с по 3, а Мексико с 1.  

Двубоят бе равностоен, на моменти дори скучен, като Дания привидно владееше инициативата. Първата част мина без особени опасности пред двете врати, въпреки че опити имаше.

“Червеният динамит” първи опита още в 11-та минута да реализира, когато Йенсен беше изпуснат от защитниците на противника и стреля от малък ъгъл по диагонала, но Мат Райън спаси. Малко след това и Сков Олсен опита късмета си, но не успя да намери очертанията на врата.

В 19-та минута Меле проби по лявото крило, влезе в наказателното поле и от малък ъгъл опита да подаде на Брейтуейт. Топката рикошира в крака на защитник и тръгна застрашително към вратата, където Мат Райън успя да избие със сетни усилия. Последва разбъркване, в което нито един футболист в червено не успя да нанесе удар.

В средата на първата част Макгий нанесе първия точен удар за австралийците, намирайки топката от воле от границата на наказателното поле, но ударът му бе слаб и Шмайхел улови. До края на първото полувреме Дания имаше леко предимство, но европейците така и не нанесоха опасен удар.

Втората част започна с пропуск на Австралия. В 48-та минута Ървин бе на върха на атаката при бързо нападение и центриране от лявото крило. Халфът обаче прати топката над гредата.

Така се стигна до 60-та минута, когато “озитата” реализираха. При бърза контраатака Макгий намери в половината на противника Матю Леки, който бе оставен сам сред двама защитници на Дания. Опитният нападател успя да обърка Меле с два последователни финта, след това си отвори ситуация за стрелба с левия крак и мушна топката по тревата в далечния ъгъл - 1:0 за Австралия!

Малко след това Бехич проби в наказателното поле на Дания, стигна до аутлинията и опита да върне топката към точката на дузпата. В последния момент футболист в червено успя да блокира подаването.

Селекционерът на Дания Каспер Хюлманд направи няколко офанзивни промени, но в първите минути след гола футболистите в червено бяха разтърсени и не успяха да сътворят нещо по-опасно пред противниковата врата.

В 72-та минута реферът даде сигнал за дузпа на Дания, след като Долберг бе съборен в наказателното поле. Секунда по-късно обаче съдията промени решението си на засада, тъй като нападателят бе в нередовна позиция.

До края Дания опита да натисне, но така и не създаде реално голово положение. Така Австралия заслужено продължава в следващата фаза на Световното първенство.

Австралия - Дания 1:0
1:0 Матю Леки 60'

Австралия: Райън, Дегенек, Сютър, Роулс, Бехич, Ървин, Муй, Леки (89 - Хрустич), Гудуин, Дюк (82 - Макларън), Макгрий (74 - Райт)

Дания: Шмайхел, Меле, А (70 - Сков). Кристенсен, Андерсен, Р. Кристенсен (46 - Ба), Хьойберг, Йенсен (59 - Дамсгор), Линдстрьом, Ериксен, Сков Олсен (70 - Корнелиус), Брейтуейт (59 - Долберг)