Япония шокиращо загуби с 0:1 от Коста Рика в мач от група "Е" на Мондиал 2022, игран на стадион "Ахмед Бин Али".

Двата отбора изиграха навярно едно от най-слабите първи полувремена в историята на световните финали, без да създадат нито една реална голова възможност.

Началото на второто полувреме беше вихрено, но Коста Рика оцеля заради вратаря си Кейлор Навас и неточния мерник на Юки Сома. Така се стигна до 81-ата минута, в която Коста Рика откри резултата с първия си точен удар, отправен от Кейшър Фулър.

Коста Рика събра 3 точки и се изравни с Япония и Испания. Довечера Ла Фурия играе с Германия (на дъното с 0 точки) от 21.00 часа българско време.


Началото на срещата беше изключително скучно. Азиатците владееха инициативата, но като изключим няколко неуспешни техни центрирания в първите минути, не се случваше нищо интересно.

Вече беше изминал четвърт час игра, когато "самураите" спретнаха хубава акция, но тя завърши с нещо средно между слаб удар и криво центриране. Играта се водеше около центъра и в половината на символичните гости, но креативността имаше почивен ден.

Десетина минути преди почивката Джоел Кембъл събуди няколко заспали зрители с атрактивно, но неефективно изпълнение. За негово съжаление външният му фалц с левачката не "хвана" добре топката и тя прелетя много високо над целта.

Още в първите секунди на второто полувреме най-после се стигна до нещо интересно, защото Морита отправи опасен изстрел, спасен по фамозен начин от Кейлор Навас. Ендо беше блокиран, а влезлият като резерва Асано би право в ръцете на Навас с глава.

Бурята се оказа само в чаша вода, защото отново дойде период, в който не се случваше нищо интересно, като изключим двата неточни снаряда на Юки Сома. Костариканците бяха все така безидейни и инертни, приемайки играта в своята половина.

В 81-ата минута Коста Рика сензационно поведе. Кейшър Фулър Спенс получи в пеналта и отправи техничен удар с левия крак, с който намери горния ляв ъгъл.

"Самураите" опитаха да реагират и бяха много близо в 88-ата минута, когато се получи карамбол в наказателното поле на противника им, но топката все пак достигна до ръцете на Кейлор Навас.


Япония - Коста Рика 0:1

0:1 Кейшър Фулър - 81'


Япония: Гонда, Ямане, Итакура, Йошида, Нагатомо, Ендо, Морита, Доан, Камада, Сома, Уеда

Коста Рика: Навас, Уотсън, Калво, Дуарте, Овиедо, Техеда, Борхес, Фулър, Торес, Кембъл, Контрерас