Голът, който изхвърли Германия от Световното първенство, първоначално не беше зачетен. С него Япония осъществи пълния си обрат до 2:1 над Испания в четвъртък вечерта, но съдията го отмени, тъй като малко преди попадението изглеждаше, че топката е преминала линията и е излязла в аут.

Но видео асистент-реферът (VAR), след като прегледа ситуацията, отмени взетото на терена решение, защото въпреки че на повторенията и на снимките изглеждаше, че кълбото пресича линията, това не е така - поне не с пълния си обем.

От някои ъгли на камерата се вижда трева от полето между топката и линията. Именно това накара милиони фенове и дори бивши рефери да предположат, че голът няма да бъде признат. "Както виждаме на това повторение... Да, така е. Топката излиза извън игра - заяви бившият съдия от английската Висша лига Марк Клатенбърг при гостуването си на Fox. - И следователно голът ще бъде отменен."

Но Клатенбърг грешеше. Това "малко зелено" между топката и линията няма значение. По правило топката е извън игра само когато е пресякла линията с целия си обем.

С други думи, ако се прекара перпендикуляр нагоре от ръба на линията и той "докосва" топката, значи тя все още е в игра, обяснява webcafe.bg.

На една от камерите, които предлагаха поглед на ситуацията отгоре, се вижда, че Каору Митома задържа топката над линията, преди да асистира.

И след видео преглед голът беше признат.

Ако се касаеше за голлинията, там се разчита на технология, подобна на системата "Ястребово око", популярна от тениса, но тя се прилага само между страничните стълбове.

VAR обаче има достъп до множество ъгли от камери на линиите, които са изиграли своята роля при щателния преглед.

От ФИФА още не са публикували видео или статична снимка, използвани за отмяна на решението на терена, но със сигурност специалистите са се уверили, че кълбото остава в игра.

Снимка: БГНЕС