Германският нападател Томас Мюлер каза, че второто поредно отпадане на страната му на Мондиал още в груповата фаза е "абсолютна катастрофа", а съотборникът му Кай Хаверц оприличи това като "гледане на филм на ужасите".

Германците победиха Коста Рика с 4-2, но Испания падна с 2-1 от Япония в четвъртък, което означаваше, че Германия завърши трета в група „Е” след Испания. Двете страни са с еднакъв брой точки, но Германия има по-лоша голова разлика.

„За нас е невероятно горчиво, защото нашият резултат щеше да е достатъчен. Това е чувство на безсилие", сподели Мюлер. Той беше част от отбора световен шампион през 2014 г. , но бе и в отбора, който беше елиминиран на същата фаза преди четири години в Русия.

Според Хаверц фактът, че Германия е разбрала съдбата си едва в четвъртък, когато резултатът от мача между Япония и Испания беше показан на големия екран на стадиона, прави изживяването още по-трудно. „Когато се случи по този начин, усещането е като във филм на ужасите“, каза Хаверц, който отбеляза два гола, след като влезе като резерва: „Научихме по време на мача, че Япония води, а след това класирането в групите беше показано на стадиона. Все още имахме малка надежда, че Испания ще отбележи. Но тогава забелязахме, че мачът с Япония приключи”.

Хаверц намекна, че не всичко е наред в германския футбол. „Трябва да бъдем честни и да кажем, че от четири години нещата не вървят добре. Сега отпаднахме два пъти в груповата фаза. Не мисля, че вече сме турнирен отбор“./БГНЕС