Бившият нападател и треньор на Германия Руди Фьолер ще поеме поста на директор на националния тим, заявиха от Германската футболна федерация, цитирани от ДПА.

Фьолер ще започне работа на 1-ви февруари и ще замени на поста Оливер Бирхоф, който напуска след като националният тим за втори пореден път не успя да излезе от групата си на Световно първенство.

"След много славни години в Байер Леверкузен, се завръщам на място, на което съм имал толкова хубаво време като мениджър. Започвам новата ми работа с националния отбор с благодарност, страст и огромна мотивация", каза цитираният от БТА Фьолер.

Решението за Фьолер бе след препоръките на президента на федерацията Бернд Нойендорф и вицепрезидента Ханс-Йоким Вацке.

Сред кандидатите за поста бяха изпълнителния директор на Байерн Мюнхен Оливер Кан и неговият предшественик в баварския клуб Карл-Ханц Румениге.

Световният шампион от 1990 стана селекционер на Германия през 2000. Той изведе тима до финала на Световното първенство през 2002, но подаде оставка след като отборът отпадна след груповата фаза на Евро 2004.

Последната му работа бе като спортен директор в Байер Леверкузен, от която подаде оставка миналата година.

Сред основите му задачи е подготовката за Евро 2024, което ще се проведе в Германия.

"Руди Фьолер е един от великите в германския футбол. Нямам търпение да работя с него и съм оптимист за Евро 2024", каза Нойендорф.

"Със своя опит в националния отбор и с многото години работа в Байер Леверкузен това е точният човек за предстоящите задачи", коментира националният селекционер Ханзи Флик.

Снимка: БГНЕС