Португалия потегли с трудна победа 3:2 над Гана на Световното първенство в Катар. Един от фаворитите за трофея владееше инициативата на “Стадион 974” в Доха, но африканците поддържаха интригата.

Кристиано Роналдо даде аванс на тима си в 65-та минута от дузпа, реализирайки на рекордно пето световно първенство. Африканците изравниха чрез Андре Аю (73), но “мореплавателите” направиха достатъчно, за да стигнат до успеха след голове на Жоао Феликс (78) и Рафаел Леао (80). В предпоследната минута на редовното време Осман Букари даде нови надежди на “черните звезди”, но време за повече нямаше.

Вижте ТУК развитието на срещата по минути

В ранния мач от Група Н Уругвай и Южна Корея завършиха 0:0 и така Португалия поведе в класирането. В следващия мач на 28 ноември Роналдо и компания срещат Уругвай.

Португалия контролираше темпото и още в 10-та минута можеше да поведе в резултата. Кристиано Роналдо беше изведен зад защитата на африканците, но първото му докосване беше много тежко. След това стражът на Гана излезе, скъси ъгъла и изби лесно топката.

Три минути по-късно Кристиано отново “блесна” с пропуск. След центриране от лявото крило Роналдо надскочи защитниците на Гана и стреля с глава. На метри от врата обаче не успя да я насочи точно.  

Португалия продължаваше да владее топката и в 31-та минута Роналдо отново влезе под прожекторите. Нападателят използва ръцете си, за да се освободи от защитник, а след това с лекота реализира за 1:0. Още преди удара му обаче главният рефер бе отсъдил фаул в атака.

Чак в края на полувремето ганайците погледнаха към противниковата врата, но така и не успяха да отправят точен удар.

В началото на второто полувреме Кудус изправи косите на феновете на Португалия. Звездата на Аякс пое топката около централната зона и стигна до границата на наказателното поле. Последва мощен удар по диагонала, но топката мина на сантиметри от гредата.

Така се стигна до 62-та минута, когато Роналдо изработи дузпа за Португалия. Нападателят падна в наказателното поле на противника след съприкосновение със Салису и реферът посочи бялата точка. Въпреки протестите на ганайците след преразглеждане на ситуацията решението на рефера остана. Роналдо с лекота реализира и даде аванс на Португалия 1:0. Това бе гол на Кристиано в пето различно световно първенство - абсолютен рекорд.

В 73-та минута Гана се върна в мача с първото си по-сериозно положение. Активният Кудус проби по лявото крило и влезе в наказателното поле, подаде остро към границата на вратарското поле, откъдето Андре Аю с лекота вкара в опразнената врата - 1:1.

Радостта на ганайците обаче бе краткотрайна. В 78-та минута при една контраатака Бруно Фернандеш изведе в наказателното поле Жоао Феликс. Нападателят пусна технично топката покрай стража на Гана и направи 2:1.

Само две минути по-късно резервата Рафаел Леао реши всичко. Ганайците отново бяха хванати на контраатака и отново Фернандеш достави последното подаване. Леао стреля технично по диагонала и на практика уби интригата в мача - 3:1 за Португалия.

В 89-та минута обаче Гана се върна пак в мача. Резервата Осман Букари бе изпуснат от защитниците на португалците в наказателното поле след центриране от лявото крило. Нападателят на Цървена звезда реализира с глава на метри от вратата и запази шансовете на тима си.

В 10-та минута на даденото продължение Гана като по чудо не изравни. Вратарят на португалците Диого Коща забрави, че зад него дебнеше Иняки Уилямс и си пусна топката. Нападателят на Атлетик Билбао я открадна, но в последния момент се подхлъзна и не успя да отправи удар. Роденият в Испания Уилямс се хвана за главата, защото секунди по-късно реферът сложи края на мача.

Португалия - Гана 3:2
1:0 Кристиано Роналдо 65'-дузпа
1:1 Андре Аю 72’
2:1 Жоао Феликс 78’
3:1 Рафаел Леао 80’
3:2 Осман Букари 89’

Португалия: Диего Коста, Кансело, Диаш, Перейра, Герейро, Невеш (77 - Леао), Отавио (56 - Карвальо), Фернандеш, Бернардо Силва (88 - Палиня), Жоао Феликс (88 - Марио), Роналдо (88 - Рамош)

Гана: Зиги, Сейду, Амартей (66 - Лампти), Салису (90 - Семеньо) , Джику, Баба, Партей, Самед (90 - Киере), Кудус (76 - Букари), А. Аю (78 - Дж. Аю), Уилямс