Историческите книги завинаги ще помнят Гонсало Рамош като човека, който отбеляза хеттрик за Португалия, след като Кристиано Роналдо отпадна от титулярите за негова сметка. Преди година мисълта CR7 да не започне елиминационен мач на световно първенство беше смехотворна, но мрачните му лудории, след като беше заменен срещу Южна Корея, съчетано с противоречивото му напускане на Ман Юнайтед миналия месец, накараха Фернандо Сантош да отхвърли суперзвездата срещу Швейцария. И докато Кристиано все още няма нито един гол на елиминации на мондиали, то едно младо момче вече може да се похвали с 3, при това само за един двубой.

Представете си напрежението върху плещите на 21-годишния заместник Рамош, излизащ на 88-хилядния стадион в Лусаил с орди от плащащи португалски фенове,недоволни от перспективата да пропуснат своя герой. На острието на Бенфика обаче не му отне много време да се отърси от нервите – той откри в 17-ата минута, а в 67-ата завърши своя хеттрик.

И въпреки поредните драми с 37-годишния Роналдо вечерта напълно принадлежеше на младия нападател на мореплавателите. Рамош има 14 попадения в 22 мача във всички турнири за Бенфика през тази кампания и няма съмнение, че головият хищник на орлите си заслужи мястото в състава на Португалия. Всъщност той е наследникът на напусналия в посока Ливърпул срещу 85 млн. паунда Дарвин Нунес.

Рамош е юноша на лисабонския гранд, а първият му хеттрик в кариерата дойде през август при домакинския успех с 4:1 над Мидтиланд в квалификациите на Шампионска лига. Преди да му бъдат поверени по-редовни отговорности в първия отбор, младежът записа 8 попадения за Бенфика в 47 двубоя през миналия сезон, включително гол срещу Ливърпул в Шампионската лига.

Като тийнейджър Рамош дебютира за орлите през юли 2020-а и бележи 2 пъти за 8 минути, след като се появява като резерва през второто полувреме. По-късно същата година той изведе тима до финал на Младежката лига на УЕФА срещу Реал Мадрид. Бенфика загуби, но Гонсало стана голмайстор на турнира с 8 точни изстрела.

В международен план Рамош е силен играч на мореплавателите на младежко ниво, представлявайки страната си във всяка възрастова група. Нападателят имаше ключова роля в пътуването на отбора до финала на Евро 2019 под 19 години, отбелязвайки 4 попадения, включително хеттрик срещу Ейре – и тук той стана голмайстор на състезанието.

Дебютът му за мъжете на Португалия дойде точно преди началото на Мондиал 2022 в контролата срещу Нигерия. Мореплавателите биха с 4:0, а Рамош се отчете с гол и асистенция. В груповата фаза на турнира в Катар младокът записа общо 10 минути, влизайки като резерва срещу Гана и Уругвай. Любопитното е, че той е натрупал само 33 минути международен опит преди бляскавото си представяне срещу Швейцария. А това без съмнение е повишило акциите му значително.

Бен УИЛОКС, Daily Mail, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС