Кристиано Роналдо остана сам и в сълзите! Вече стана традиция португалецът сам да влиза в тунела. Направи го и след сензационното отпадане от Мароко на четвъртфинала. Не остана с колегите си да поздрави феновете, а плачеше като малко дете. 

Вече половин година Роналдо играе ролята на обиден бунтар. Първо в Манчестър Юнайтед, а сега и в националния отбор. Ако не лично той, член на неговото семейство напада в социалните мрежи. Дойде ред на приятелката му Джорджина, която гледа от трибуните как любимият й отново остана на пейката и влезе през второто полувреме.

„Днес твоят приятел и треньор взе грешното решение – започна красавицата. – Този приятел, от когото си чувал толкова много хвалебствия. Този, който видя колко много се промени играта, когато ти влезе. Но беше късно. Не можеш да подценяваш най-добрия футболист на света, най-силното оръжие. Най-малко той заслужава такова отношение. Животът ни дава уроци. Днес ние не загубихме, а се поучихме.“

„Решението ми да оставя Роналдо на пейката, не е имало влияние върху играта на отбора – отвърна селекционерът Фернандо Сантош. – Тимът винаги е бил единен. Ако има най-силно наранени хора, то това сме аз и Кристиано. Един треньор обаче не трябва да мисли и да решава със сърцето си. Не съжалявам за нищо. Отборът игра страхотно срещу Швейцария и без него. Кристиано е велик футболист. Пуснах го, когато реших, че е необходим.“

Сантош вероятно ще напусне националния отбор, който води 8 години и с когото спечели Евро 2016. И във финала тогава Роналдо нямаше реално значение при 1:0 над Франция. Причината тогава бе, че се контузи рано в мача и после застана като треньор до Сантош.

Шест години по-късно обаче Кристиано е почти на 38. Последните шест месеца от великата му кариера наистина хвърлиха огромна сянка върху ореола на мегазвездата, спечелил пет пъти „Златната топка“. Единствен с голове на пет световни първенства, единствен с със 118 попадение и 196 мача за родината си, носител на четири „Златни обувки“, пет пъти първенец в Шампионската лига. Тези статистики никога няма да бъдат изтрити. През октомври Роналдо вкара гол №700 в кариерата си. Вече изглежда ясно – никога няма да е световен шампион.

Какво ще е бъдещето му? Роналдо винаги е казвал, че ЕГН-то е само поредица от цифри. Едва ли някой би заложил имота си, че Кристиано няма да опита да играе и на следващия мондиал. Тогава може да счупи рекорда и на Роже Мила като най-възрастния футболист на световно първенство. Сега обаче Роналдо дори няма отбор. Дали ще вземе стотиците милиони на саудитския Ал Насър? Или ще се върне в Спортинг, където чудната приказна започна? До тази година Роналдо изглеждаше професионалистът за пример – без татуировки, вечно помагащ на различни кампании. Огромното му его обаче направи така, че вече всеки клуб и всеки треньор би се замислил дали това е най-подходящият човек за отбора.

„Имайте повече уважение към Роналдо“, призова Месут Йозил, с когото двамата играха заедно с Реал. Бившият германски национал от турски произход най-добре знае какво е да влезеш в конфликт с всички и да отидеш в забвение въпреки огромните си успехи.

Едва ли Роналдо ще спре с футбола. Но сега е сам със сълзите и семейството си. Това положение може да продължи дълго. Наистина на всеки, обичащ футбола човек, му става гадно за светкавичното падение. Дискусии дали Роналдо е по-добър от Лионел Меси винаги ще има. Както между Пеле и Диего Марадона. Истината е, че нападателят носеше радост на милиони по света в продължение на две декади. И ерата „Кристиано Роналдо“ завинаги ще остане като една от най-паметните в световния футбол.