Приказката на Мароко продължава. След като отстраниха колосите Белгия и Испания, сега "атласките лъвове" записаха най-голямата победа в историята си.

Мароко тресна 1:0 суперфаворита Португалия и е на 1/2-финал. "Атласките лъвове" са първия тим от Африка, който достига до топ 4 на световно първенство.

В спор за място на финала Мароко очаква победителя между Франция и Англия.

Африканците излъгаха европейския шампион от 2016 година с гол на Ен-Несири в края на първата част.

Голямата звезда на Португалия - Кристиано Роналдо, отново остана резерва, но се появи на терена още в 51-ата мин.

Бившият ас на "Реал" и "Юнайтед" най-вероятно изигра последния си мач с екипа на родината си.

Кристиано вече е на 37 години, а и е в конфликт със селекционера Фернандо Сантош. И по всичко изглежда, че повече няма да играе на голям форум със страната си.

С появата си на терена Роналдо записа своя 196 мач за родината си. Така той се изравни с Бадер ал Мутава от Кувейт, който бе световен рекордьор.

Мароко пък продължава да няма допуснат гол от противник за целия мондиал. Единственото попадение във вратата на африканците бе вкарано...от техен играч.


Още в 5-ата минута Жоао Феликс стреля с глава и затрудни Боно, но стражът на Мароко показа огромната си класа и отрази.

В следващата атака африканците стигнаха до корнер. След центрирането Юсеф Ен-Несири надскочи всички защитници на Португалия, ала ударът му мина на метър над гредата на Коща.

В следващите минути двата тима се дебнеха и чакаха грешка на противника. Португалците задържаха повече топката, но така и се стигаха до чисто голово положение.

Няколко удара на Жоао Феликс не намериха целта. Мароко отговори с шутове на Зиеш и Ен-Несири, които обаче не бяха точни.

В 31-ата минута Жоао Феликс стреля с левия крак от границата на наказателното поле. Получи се рикошет, който залъга вратаря им Боно, но топката излезе в корнер.

Четири по-късно Мароко организира първата си по-добра атака. Хакими получи дълбоко в своя половина. Той пуска пас по крилото. С хубаво диагонално подаване топката стигна до Софиан Амрабат. Той видя чудесно Селим Амала, който обаче не успя да завърши атаката и шутира много в аут.

В края на полувремето Мароко удари. Ен-Несири се възползва от грубата грешка на стража на Португалия Коща. Втарарят на европейския тим излезе неразчетено, а нападателят на "Атласките лъвове" заби топката в мрежата му след чудесно центриране на Алла.

В 44-ата минута Бруно Фернандеш нацели гредата. Играчът на "Манчестър Юнайтед" пробва да изненада Боно с удар отдясно, но за късмет на стража на Мароко топката кацна върху горния страничен стълб.

В последната минута от първата част Португалия поиска дузпа. Бруно Фернандеш се озова на земята в наказателното поле и имаше претенции, че е бил фаулиран. Съдията Факундо Тейо обаче даде знак играта да продължи.

В добавеното време Мароко пропусна чудесна възможност да удвои. Алла се озова на стрелкова позиция след брилянтна контраатака, ала ударът му мина на сантиметри от гредата.

В началото на втората част вратарят на Португалия отново можеше да сбърка фатално. Зиеш центрира остро от дясно. Топката не бе засеча от никой в наказателното поле, което залъга Коща, който едва-едва се намеси.

В 51-ата минута голямата звезда на европейците Кристиано Роналдо се появи на терена. Той влезе на мястото на Рубен Невеш. Така Кристиано стана световен рекордьор. Мегазвездата вече има 196 мача за родината си и изравни лидера  Бадер ал Мутава от Кувейт.

Удар с глава на Гослао Рамош профуча край вратата на Мароко в 57-ата мин. Младата звезда на Португалия засече центриране с глава, но късметът не бе на негова страна.

Натискът на Португалия се засилваше с всяка изминала минута. Мощен шут на Бруно Фернандеш мина на метър над горната греда в 63-ата мин.

Мароко разчиташе на контраатаки. При една от тях африканците пропуснаха чисто положение. При ситуация трима на трима, никой от "атласките лъвове" не видя останалия чисто сам Зиеш и топката бе отнета.

Португалия продължи да търси гола, но в предни позиция "мореплавателите" бяха безидейни. Те разчитаха най-вече на изсипани топки, а африканците изобщо не трепнаха.

В 83-ата минута Боно за пореден път на световното в Катар спаси Мароко. Удар на Жоао Феликс бе отразен от вездесъщия страж на африканците. Кристиано заложи топката на съотборника си, който пробва да препарира Боно с мощен шут в далечния ъгъл, но мароканският вратар отрази.

В 90-ата минута Кристиано Роналдо се измъкна от защитита на Мароко. Мегазвездата пое и веднага стреля, но Боно отново показа класа и спаси.

В добавеното време Чедира от Мароко си извади червен картон. За по-малко от 2 минути резервата направи два груби фаула, които му донесоха по един жълт картон и той бе изгонен.

В последната секунда от добавеното време Пеле лиши Португалия от равенството, което щеше да прати мача в продължения. Защитникът пропусна да отбележи от 5 метра след центриране.

Мароко - Португалия 1:0

Голмайстор: Ен-Несири (42)

Стартови състави:

МАРОКО: Боно, Ашраф Хакими, Джауад Ел Ямик, Ромейн Саис, Яхиа Атиат Алал,  Азедин Унахи, Софиан Амрабат, Селим Амала,  Хаким Зиеш, Юсеф Ен-Несири, Софиан Буфал

ПОРТУГАЛИЯ: Диого Коща , Рафаел Герейро, Рубен Диаш, Пепе, Диого Далот, Бернардо Силва, Рубен Невеш, Отавио, Жоао Феликс, Гослао Рамош, Бруно Фернандеш